Анастасія Кисіль

Випускниця тернопільського університету - перша жінка, якій посмертно присвоїли звання Героя України

Бойовий медик Інна Дерусова загинула 26 лютого від артилерійського обстрілу російських військ, надаючи допомогу пораненим військовим

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України № 127/2022 від 12 березня 2022 року сержантці Інні Дерусовій присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Інна Дерусова - випускниця тернопільського педуніверситету. Жінка врятувала більше десяти військовослужбовців, ризикуючи власним життям. Загинула від артилерійських обстрілів російських військ, допомагаючи пораненим. Про це повідомляють у ТНПУ ім. В.Гнатюка.

Інну всі знали і поважали за професіоналізм і чуйність. Це чарівна жінка, чудовий друг, добра, щира самовіддана та працьовита людина. Розділяємо біль втрати родини і друзів, усіх, хто знав Інну, - написали у ТНПУ.

Розповіли історію Інни Дерусової у Командуванні Медичних сил Збройних Сил України. 24 лютого старший бойовий медик 15-го окремого мотопіхотного батальйону сержант Інна Дерусова поверталася з відпустки на місце служби. Але на два дні затрималася в Охтирці, що на Сумщині. Через масовані удари окупантів по мирному місту, яке теж захищали підрозділи оперативного командування «Північ», було багато поранених, й Інна Дерусова була з ними. До останнього. 

Ризикуючи життям, бойовий медик врятувала понад десять військовослужбовців. 26 лютого, вчергове надаючи допомогу пораненому під вогнем, сержант Дерусова загинула… - йдеться у повідомленні. 

Побратим Героїні Петро Лисенко каже, що навіть тоді, коли ситуація була особливо складною, Інна Дерусова ніколи не скаржилась. 

Я знав Інну з 2015 року. Ми служили разом. Вона прийшла до нас у батальйон із третьою хвилею мобілізації на солдатську посаду в медичну службу підрозділу. Але ситуація тоді була важка й на її тендітні жіночі плечі лягла важка робота - вона була і за начальника медслужби, і за начальника медичного пункту, і за санінструктора. Вона для кожного бійця стала свого роду янголом-охоронцем, вони любили її і називали мамою, - пригадує побратим Героїні Петро Лисенко.

Він також розповів, що Інна Дерусова неабияк пишалася своїм сином, Сашком, який у 2016 році, підписавши контракт, також розпочав свій військовий шлях у підрозділі, де служила його мати. І хоча він був юнаком творчим і мрійливим, у цивільному житті займався тату, проте вже за рік став одним з найкращих мінометників батальйону. А декілька місяців тому одружився. Інна Дерусова була на сьомому небі від щастя.

Також боронить Україну і рідний брат Інни Дерусової. З 2014 року він — доброволець батальйону «Кривбас», а нині став до лав тероборони рідного Кривого Рогу, - йдеться у повідомленні. 

Фото ТНПУ

Вибір читачів за тиждень

Відео