Ілона Хомів

Коли у Тернополі проведуть Останній дзвоник і випускний

У час воєнного стану у Тернополі не проводять традиційного урочистого святкування Останнього дзвоника і випускного. Як все відбуватиметься цього року, Терену розповіли директори місцевих шкіл

Останній дзвоник у школах Тернополя відбудеться 31 травня. А випускний – 28 червня. Про це повідомила Терену начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк.

На жаль, через масовані ракетні удари та повітряні тривоги, ці заходи не можуть бути такими, до яких ми звикли у мирний час. Так, від початку повномасштабного вторгнення у Тернополі скасували урочисту ходу випускників містом, тому наразі ми можемо бачити її лише на архівних фото. Як цього року відзначатимуть Останній дзвоник і випускний у Тернополі, розповідає головна освітянка міста.

На свято Останнього дзвоника будуть запрошені лише учні 1-4 класів та випускники 9-11 класів. Відбудеться урочиста лінійка, де школярам вручать документи про здобуття загальної та середньої освіти. Усі інші класи з міркувань безпеки вимушені залишитись вдома, – каже Ольга Похиляк. 

Щодо випускного, то традиційної урочистої ходи випускників містом цього року не буде. 

Кожен навчальний заклад має право сам вирішити, як провести це свято для своїх дітей, які завершують навчання, – зазначила посадовиця. 

Як планують відзначити Останній дзвоник і випускний, журналістка Терену запитала директорів місцевих шкіл. 

Як повідомила директорка школи №28 Лілія Вавринів, святкової лінійки з нагоди Останнього дзвоника у їх навчальному закладі не буде. А 28 червня випускники за власним бажанням організують собі свято самі. Випускників 9-11 класів зберуть у актовій залі для вручення документів про здобуття  середньої та повної середньої освіти.

Після усіх урочистих подій випускники зберуться разом та підуть на святкування, замовивши собі піцу, соки та різні смаколики. Із початком повномасштабної війни все проходить дуже скромно, випускники одягають вишиванки та відмовляються від пишного святкування, – розповідає Лілія Вавринів. 

У школі-ліцею №6 ім. Назарія Яремчука кажуть, що традиційної лінійки з нагоди Останнього дзвоника, яку проводять у багатьох школах, тут не проводять вже багато років. Школа запровадила свої креативні ідеї для святкування останнього дзвоника та випускного, розповідає директор школи-ліцею Олександр Остапчук. 

31 травня у нас закінчується навчальний процес. Усі школярі за сценарієм своїх класних керівників проведуть це свято, як вирішать самі, – хтось посмакує піцою, а хтось піде на фільм, – каже він. 

Випускний для учнів 9-11 класів відбудеться 28 червня на набережній Тернопільського ставу під назвою “Відпливають білі кораблі”. 

Випускники одягнуть білий верх та чорний низ і затанцюють прощальний танок. Пізніше для них організують квест, під час якого вони будуть шукати дзвоник, який має для них прозвучати. Це не просто дзвоник, а суднова ринда. Зазвичай у школі учнів кличе на урок або сповіщає про його закінчення мелодія «Червоної рути». Але тут, на пристані, пролунає звук ринди. Наприкінці випускників символічно будуть проводжати у доросле життя на теплоході, який відчалить від набережної під пісню незабутнього Назарія Яремчука «Відпливають білі кораблі», – додає Олександр Остапчук

Пишних святкувань з нагоди закінчення навчання не планують і випускники місцевих коледжів. Приміром, у Галицькому коледжі ім. В. Чорновола вручення дипломів випускникам відбудеться 2 липня біля студентської церкви. Випускники традиційно одягнуть вишиванки. А замість святкувань студенти зібрали кошти на придбання антидронової рушниці для захисників, повідомляє кураторка випускної групи Алла Бездіжа.

І на врученні дипломів передаватимуть її військовим, які будуть присутні на святі, – каже вона. 

Нагадаємо, через повномасштабну війну в Україні традиційне святкування випускного влада заборонила на Тернопільщині ще у 2022 році. Тоді і наступного 2023 року урочистої ходи випускників містом не було, атестати вручили у вузькому колі шкільної родини. 

Фото з архіву Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео