Кременчанин зіграв дві ролі у серії фільмів про Джеймса Бонда

шейбаль у джеймс бонд

Мало кому відомо, що у 1963 році кременчанин Владек Шейбаль зіграв у всесвітньо відомому фільмі «Джеймс Бонд»  злодія Кронштейна (або номер 5), який є шефом Specter. А у 1967 році, кременчанин зіграв роль представника Le Chiffre y «Casino Royale». Про це на своїй сторінці у Фейсбук розповіла дослідниця Іра Дан-Коен.

Владек з батьками приїхав до Кременця 4-річним хлопчиком. Владек Шейбаль – актор, художник, музикант, режисер. Він походив з родини з великою творчою традицією. Його батько Станіслав Шейбаль був знаний, як автор улюблених фотографій Кременця, як професор, викладач геометрії і креслення в Кременецькому ліцеї, він був одним з засновників фотографічного товариства у Кременці, яке збирало богему творчої інтелігенції у місті.

Різкий поворот у житті Владека відбувся, коли його змусили залишити Кременець. Почалася Друга світова війна, юнакові було 16 років. Він надзвичайно важко пережив вторгнення радянської армії в Кременець у вересні 1939 року. Після війни він не зміг віднайтися у новій реальності і втікав у світ своєї уявної фантазії – у світ акторства. Після рішення покинути Польщу, врешті-решт він оселився у Лондоні. З часом йому запропонували проводити акторські курси та повернутись до театру. Він був визнаним актором, багато грав у театрі, а також на телебаченні та в кіно.

шейбаль
шейбаль

Однак через зовнішні якості і східний акцент його, як правило, вводили в допоміжні ролі іноземців та лиходіїв. В кінці свого життя Владек майже повністю розірвав контакти з «польською громадою». Він боявся приїхати до Польщі навіть після 1989 року, коли країна стала безпечною.

Помер Владек Шейбаль у жовтні 1992 року і похований у Лондоні. Хоча з точки зору PRL (Polska Republika Ludowa), Шейбаль зробив «приголомшливу кар'єру», він був трагічною особою. Еміграція позбавила його контакту з рідними, і хоча він був оточений друзями-кременчанами, був насправді дуже самотнім.

(За матеріалами довільного перекладу фрагменту текстів 1. Aleksandra Szejbal-Rostek; 2. Голос Емігрнтів Кременеця в Ізраїлі, Ірини Дан-Коен).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео