Ростислав Фук

Майк Тайсон і його найрідніша тернополянка: історик розповів про маму відомого боксера

Камілу Евалд у своїй автобіографічній книзі «Незаперечна правда» Майк Тайсон багато разів називав «ця славна українка»

Про найвеличнішого за всю історію боксу спортсмена знають усі. Проте мало хто здогадується, кому насправді зобов’язаний Майк Тайсон своїй блискучій кар’єрі. Каміла Едвард, яка усиновила відомого боксера, – родом з Тернопільщини, розповідає завідувач відділу Інституту релігієзнавства Львівського Музею історії релігії, історик Микола Бандрівський

Каміла Евалд народилася у селі Староміщина Тернопільського району 10 березня 1905 року. А батьками Каміли були Гнат і Анастасія Еващуки. Коли дівчинці виповнилося 5 років їхня сім’я, як і багато хто з тогочасної підавстрійської Галичини, емігрували до Канади, де обзавелися власною фермою. Каміла та її дев’ять братів і сестер допомагали батькам по господарству.

Досягнувши повноліття Каміла вирішила розпочати власне життя і переїхала від батьків до Нью-Йорка, а згодом купила поблизу будинок у місті Кетскіл, де у новому для себе середовищі познайомилася із італійцем Константіно д’Амато - тренером та менеджером з боксу. Але з огляду на певні нюанси у податковому законодавстві, Каміла і Константіно не змогли одружитися, тому жили в цивільному шлюбі. У містечку, Константіно відкрив свій боксерський клуб, а із 14 кімнат свого будинку подружжя зробило гуртожиток для тих, хто навчався боксу.

Саме у цю боксерську школу Константіно і Каміли й привели у 1980 році чотирнадцятилітнього Майка Тайсона, який вже в його юнацькі роки був неабияк загартований боями у бандах Браунсвіла. Виховувати Майка взялася Каміла, яку згодом у своїй автобіографічній книзі «Незаперечна правда» Майк Тайсон багато разів називав «ця славна українка».

Коли у 1982 році померла рідна мама Майка, то Каміла і Константіно змогли його нарешті усиновити. Саме тому спортсмен часто казав про жінку «моя біла мама».

Працюючи над собою і будучи під опікою своїх прийомних батьків, Майк Тайсон прямував до майбутніх рекордів.

До слова, коли у 2014 році російські агресори вторглися до України, то в ті дні на Нью-Йоркському кінофестивалі Tribeka, Майк Тайсон презентував документальний фільм про самого себе. Стоячи на червоній доріжці він відповідав на запитання журналістів. Але, коли йому почав задавати питання журналіст із росії, то тільки почувши, звідки він приїхав, Майк Тайсон різко обірвав його на півслові промовивши: «Забирайтеся геть з України» (пом’якшений переклад), розвернувся і вийшов із зали.

Камілу Евалд у своїй автобіографічній книзі «Незаперечна правда» Майк Тайсон багато разів називав «ця славна українка»

Фото 24 каналу та з допису Миколи Бандрівського

Вибір читачів за тиждень

Відео