Ростислав Фук

Медики просять не забувати про щеплення дітей

Своєчасна вакцинація допомагає запобігти інфекційним хворобам

вакцинація

На сторінці Національної служби здоров’я України нагадують про обов’язкове щеплення дітей від основних інфекційних хвороб. Медики вказали на 10 небезпечних хвороб у дітей та навели календар вакцинації від них:

  • гепатит В: у першу добу життя, через 2 та 6 місяців;
  • туберкульоз: на 3-5 добу;
  • кір, паротит, краснуха: перша доза у 12 місяців, друга – у 6 років;
  • дифтерія, правець: у 2, 4, 6 та 18 місяців, тоді у 6 років і ревакцинація через кожні 10 років;
  • кашлюк: у 2, 4, 6 та 18 місяців;
  • поліомієліт: у 2, 4, 6 та 18 місяців, а тоді у 6 та 14 років;
  • гемофільна інфекція: у 2,4 та 12 місяців.

За посиланням можна побачити сам календар вакцинації та звіритися з ним: https://bit.ly/3DylUlb.

Перевірте, коли та яке щеплення робили дитині востаннє. Якщо маєте сумніви - зверніться до сімейного лікаря, щоб розібратися з цією важливою інформацією. Також розкажіть лікарю, які з обов’язкових щеплень ваша дитина пропустили, і разом складіть план дій. Якщо маєте форму 063/о (карту профілактичних щеплень) – покажіть лікарю її, – йдеться в повідомленні.

Лікарі кажуть, якщо родина була змушена переїхати в інший населений пункт, гарантується доступ до медичної допомоги для переміщених осіб, у тому числі й планова вакцинація:

Потрібно звернутись до найближчого медичного закладу, який надає первинну медичну допомогу. Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу первинки зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18.00. З міркувань безпеки дашборди на сайті НСЗУ наразі відключені.

Щоб отримати дані про проведені щеплення, біженцям та переселенцям необхідно перейти за наступним посиланням: https://bit.ly/3qMjADi.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео