Між пустелею та морем

IMG_20180118_105833

Одного холодного зимового вечора, переглядаючи яскраві туристичні буклети, вирішила, що прокинутися під шум хвиль Червоного моря та грітися у променях африкансько-азійського сонця набагато краще, аніж споглядати важке свинцеве небо та місити сніг із піском під завивання вітру. Звичайно, мрія ніжитися на пляжі взимку могла так нею і залишитися. Але мрії повинні здійснюватись. Посприяли цьому низька ціна і велике дівчаче «хочу». Таких завзятих нас зібралося десятеро, і якщо говорити відверто, подорож великою компанією – це те, що треба, адже, як на мене, двом у такій поїздці було б не дуже весело.

Три з половиною години у повітрі відділяють від київського аеропорту «Бориспіль» єгипетський курорт Шарм-ель-Шейх. Дорога до готелю зайняла близько п’ятнадцяти хвилин, які промайнули непомітно. Було близько 5 години ранку, і вранішнє сонце тільки-но починало займати небосхил, незвичний ландшафт та пальми обабіч дороги милували око, пише gazeta1.

Температура води не опускається нижче 21 градуса

Шарм-ель-Шейх – молодий курорт на півдні Синайського півострова. Коли потрапляєш туди вперше, важко повірити, що ще 36 років тому тут було невелике поселення і пустеля навкруги. У цьому містечку є величезна кількість готелів (понад 200). Місто розкинулось по береговій лінії і його довжина сягає близько 35 кілометрів, межує із заповідником Рас-Мохаммед на крайній південній точці Синайського півострова, на північному сході – з національним заповідником Набк, що унеможливлює його подальший розвиток у ширину, розбудова може вестися лише у глибину, ближче до гір. Головною перевагою міста є тропічний клімат, майже повна відсутність опадів та відносно слабкий вітер, на відміну від популярної серед туристів Хургади. Це пов’язано з тим, що пересування холодних та сильних пустельних вітрів частково блокують Синайські гори. Там можна засмагати та плавати цілий рік.

Хочеться також зазначити, що в Шарм-ель-Шейху ви не зустрінете будинків вищих, аніж три поверхи. Все це на державному рівні зроблено для того, щоби зберегти природній ландшафт та надати змогу кожному милуватися краєвидами. Звісно, події революції в Єгипті 2011 року залишили свій слід, поряд із фешенебельними готелями багато недобудованих комплексів та закинутого будівництва. Якщо ж говорити про літо серед зими, то відпочинок у Шарм-ель-Шейху в січні більше підійде молодим компаніям без маленьких дітей, адже цей місяць вважається одним з найхолодніших у році. Та попри все саме січень вабить помірними цінами та відсутністю великого напливу туристів. Температура повітря – від 18 градусів, температура води не опускається нижче помітки 21.

У президентській мечеті молився Хосні Мубарак

Домінантна релігія в Єгипті – іслам. Близько 10 відсотків населення вважають себе коптами та є християнами. Зважаючи на напружену ситуацію в країні, релігійні об’єкти охороняються місцевою поліцією та військовими. При вході в християнську церкву стоїть рамка-металошукач, також здійснюють поверхневий огляд.

Мечеті в Шарм-ель-Шейху – надзвичайно вишукані, чітка правильна геометрія, раковини та фонтани, яскраві кольори та виразні лінії. Ми побували біля найгарнішої з них – Ель-Мустафи, також відвідали мечеть Аль-Сахаба та президентську мечеть, в якій любив молитися опальний Президент Єгипту Хосні Мубарак. Перед входом у мечеть усі скидають взуття та проходять ритуальне умивання. Чоловіки й жінки моляться окремо, щоби не заважати один одному. Окремої уваги заслуговує коптський храм Всіх Святих Небесних Сил Безтілесних. Для його відвідин необхідно одягти золотисті хітони. Збудований у 2003 році та реконструйований у 2010-му, славиться своїм неканонічним розписом. Біблії використовують написані арабською мовою.

Довіряйте дайверам-професіоналам

Щодо екскурсій, то тут вам запропонують подорож на автобусі чи літаку до визначних місць Єгипту: Каїр, Александрія, Луксор, гора Мойсея, сусідній Ізраїль. Однак майте на увазі, що перебування на Синайському півострові не потребує наявності візи, а от для відвідин місць за його межами віза необхідна і вартість її –  25 умовних одиниць. Також слід зазначити, якщо ви плануєте відпустку з екскурсійним супроводом, 7 днів відпочинку буде замало, лише поїздка до Каїра і назад займе 2 дні.

Звичайно, не можна оминути увагою і багате підводне життя Червоного моря, воно захоплює з першої хвилини. Туристам тут запропонують різноманітні морські подорожі, дайвінг, сноркелінг (плавання з маскою, трубкою та ластами під поверхнею води). Шарм-ель-Шейх уже давно визнаний драйверами одним із найкращих місць для занурень під воду. Велика кількість коралових рифів, представників місцевої флори та фауни, зграї риби усіх можливих кольорів та розмірів з цікавістю розглядають вас і зовсім не бояться підпливати ближче. Раджу взяти участь у морській атракції, та в цей же час довірити своє занурення професійним членам дайв-клубів. Вартість їхніх послуг дещо вища, ніж вам можуть запропонувати місцеві жителі на пляжі, але тоді ви точно отримаєте ретельний інструктаж від дайверів-професіоналів та будете певні в якості обладнання.

Торг – це як національний вид спорту

Удень – лише море, а от вечір можна присвятити веселощам та розвагам за межами готелю. Радимо побувати у районі розваг «Сохо», він вас радо зустріне вечірніми вогнями, численними фігурами тварин, торговими павільйонами, льодовою ареною та живою музикою. Головною ж окрасою є музичний фонтан, який майорить усіма кольорами веселки під музичний супровід. Також не оминіть своєю увагою Старий ринок, або, як кажуть місцеві, Олд Маркет. На відміну від сучасного «Сохо», де ви поринете у справжній східний колорит. Тут можна придбати ароматичні олії, косметику, місцеві чаї, солодощі, прикраси, прянощі та інші приємності на згадку.

Якщо ви прихильники шопінгу, то вам тут буде справді цікаво. І запам’ятайте: торг у Єгипті, а в Шарм-ель-Шейху зокрема, – це щось на кшталт національного виду спорту. Якщо ви не торгуєтеся з продавцем – то не поважаєте його і його товару. Інколи ціну можна збити більш ніж у 7(!) разів. Не відмовляйте собі у цьому маленькому двобої і в той же час колоритному атракціоні. Розрахунок ведеться в більшості в умовних одиницях. Цінники на товарі ви зустрінете лише у супермаркетах, тому і в магазинах торгуйтеся. Також у місті багато фальшивої валюти, обов’язково перевіряйте здачу.

На даний момент відпочинок у Єгипті є і, мабуть, ще довго буде для нас, українців, одним з найдоступніших екзотичних напрямків. Якщо ж говорити про відпочинок взимку, то, однозначно, варто поїхати хоча би раз. Море залишається теплим, корали і підводний світ неймовірно красиві, а люди – гостинні та доброзичливі…

Вікторія Ушакова

Вибір читачів за тиждень

Відео