Ростислав Фук

Одне з найбільших міст на Тернопільщині матиме новий герб (фото)

Проєкт герба вже представили у міськраді. Коли роботу завершать, герб винесуть на обговорення громадськості

У Чортківській міській раді презентували проєкт нового герба міста. Його розробляли професійні геральдисти, дотримуючись усіх чинних правил та вимог, повідомляють на сторінці міської ради.

В основу нового герба лягли Чортківський замок та 5-пелюсткова срібна троянда. На презентацію запросили представників робочої групи, до якої входять декілька десятків місцевих мешканців, зокрема освітяни, історики, медики, підприємці, депутати тощо.

Розробляли проєкт герба Чорткова голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило та один із членів товариства Олександр Лісниченко.

Герб міста Чортків: у синьому полі срібна геральдична троянда із золотим осердям і золотими листочками; над нею – срібний замок із червоними дахами. Герб вміщено на картуші у стилі українського бароко та увінчано срібною міською короною.

Прапор міста Чортків: квадратне полотнище, на синьому полі біла геральдична троянда із жовтим осердям і жовтими листочками; над нею – білий замок із цеглистими дахами. Квадратна форма полотнища відповідає усталеним вимогам для муніципальних прапорів (прапорів міст, селищ і сіл) на відміну від прямокутних територіальних прапорів (для районів, областей та держав).

Оскільки не вдалося встановити який герб використовував Чортків у період ХVІ-ХVІІІ ст., а вживання в такому значенні гербів когось із тогочасних власників міста не видається доцільним, тому пропонується взяти за основу герб, затверджений 2002 р., до якого вже звикли, але він потребує усунення окремих помилок і неточностей. Зокрема, у гербі 2002 р. порушено норми колористики, оскільки срібний замок розміщено в золотому полі. Також пропонується зображення замку подати більш наближеним до оригінального вигляду, враховуючи й теперішню реконструкцію зі встановленням даху, щоб ця пам’ятка була більш пізнавана й ідентифікувалася саме з Чортковом. Замість герба Роля Гольських, який вживався лише на гербі міста протягом 1929-1939 рр., видається доцільним зберегти зображення геральдичної троянди як символ краси і розквіту міста, – йдеться в повідомленні.

Геральдисти, що розробляли проєкт нового герба Чорткова, внесуть поправки, озвучені присутніми. Коли роботу завершать, герб представлять громадськості для обговорення на усіх інформаційних майданчиках Чортківської міської ради: офіційному сайті, сторінці в фейсбуці, каналах у вайбер та телеграм.

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео