Юля Вітюк

На Тернопільщині три громади вийшли з московського патріархату, інші - в процесі

Процедура має пройти цивілізовано і в межах закону, наголошує влада області

На Тернопільщині релігійні громади виходять з-під московського патріархату. Процедура має пройти законно і цивілізовано, наголосив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко вчора, 28 березня, під час брифінгу ради оборони Тернопільщини.

Сьогодні в парламенті ухвалений Закон «Про колаборацію», тобто всі, хто співпрацює з ворогом, з агресором, з організаціями московськими, будуть нести за це кримінальну відповідальність, — повідомив Михайло Головко. 

За його словами, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт про заборону Московського патріархату в Україні. Його авторкою є депутатка Оксана Савчук. 

Я сподіваюся, що Верховна Рада найближчим часом розгляне законопроєкт, і це питання буде вирішене раз і назавжди. Зараз не потрібно нагнітати, накручувати ситуацію. Ми діємо тільки в межах закону, спокійно все це оформляємо, — каже голова облради. — Зараз три громади в області це вже зробили, інші теж в процесі формування.

Також Михайло Головко закликав жителів області бути пильними та повідомляти поліцію про факти українофобії та можливі провокації.

Нагадаємо, рада оборони Тернопільщини раніше вже обговорювала питання щодо діяльності на території нашої області церков, що належать до Української православної церкви у співпраці з московським патріархатом. Як повідомляв тоді начальник Головного управління нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол, місцеві правоохоронці нині мають доступ до всіх будівель і приміщень святині. Настоятель – митрополит Володимир (Мороз) повністю співпрацює з владою. Як наголосила влада області, всі дії щодо Почаївської лаври мають бути законними і цивілізованими.

Фото з трансляції на сторінці Тернопільської обласної держадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео