Тамара Коблик

Не раніше і не пізніше: коли варто посадити моркву під зиму

В Україні наближається період, коли потрібно встигнути посіяти озиму моркву

Настала осінь, а отже - час висаджувати озимі культури. Такі овочі зимують у ґрунті і з'являються з-під землі ранньою весною. А зібрати врожай можна буде вже до початку літа, звільнивши місце на грядці під інші культури. Уніан розібрався, коли сіяти моркву під зиму і які сорти для цього підходять.

Коли садити озиму моркву

Осінній посів важливо проводити не надто рано, інакше сходи проростуть до зими і замерзнуть. Але й не надто пізно, інакше насіння не встигне загартуватися.

Аграрії радять сіяти зимову моркву, коли температура повітря більшу частину дня тримається на рівні приблизно +5°, а ночами бувають заморозки. Судячи з прогнозів синоптиків, вересень 2024 року буде теплим. Тому посадку моркви краще проводити наприкінці жовтня або на початку листопада. Орієнтуйтеся на прогноз погоди і відкладіть посів, поки не настануть морози.

Як правильно посадити моркву на зиму

Спочатку виберіть безвітряне і добре освітлене місце. За місяць до посіву перекопайте ґрунт від бур'янів і внесіть перегній. Зробіть борозни глибиною 3 см на відстані 30 см одна від одної. Потім дочекайтеся перших заморозків і промерзання ґрунту.

Посів проводиться в суху погоду. Посійте насіння в заздалегідь підготовлені борозни. Засипте землею і замульчуйте грядки тирсою, хвоєю або торфом. Замочувати насіння і поливати ділянку не потрібно.

Яку моркву сіяти під зиму / фото ua.depositphotos.com

Які сорти моркви можна сіяти під зиму

Не всякий сорт підійде для підзимової посадки. Якщо вибрати неправильну моркву, то посадковий матеріал не переживе зиму, і зусилля виявляться марними.

Хорошими сортами для осінньої посадки вважаються:

  • Абако;
  • Нантська;
  • Монтана;
  • Курода;
  • Абразо;
  • Вітамінна.

Важливо знати, що при посіві під зиму сходить менше насіння. Тому рекомендується купувати його на 25% більше, ніж потрібно.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео