Оксана Мацьопа

Нові вимоги до генераторів: в Україні оновили правила пожежної безпеки

МВС України внесло зміни до правил пожежної безпеки, що стосуються електрогенеруючого обладнання

Міністерство внутрішніх справ України оновило правила пожежної безпеки, які регулюють експлуатацію генераторів різних типів. Нові вимоги стосуються як встановлення, так і зберігання пального для електрогенеруючого обладнання, що допоможе запобігти виникненню пожеж та аварій у складних умовах.

Зміни спрямовані на зменшення ризику пожеж та аварій під час використання генераторів та зберігання пального.

Ключові нововведення:

  • Матеріали та конструкції. Генератори, встановлені всередині спеціальних конструкцій, повинні мати захист від погодних впливів, виготовлятися з негорючих матеріалів, забезпечувати вентиляцію та охолодження.
  • Місце встановлення. Генератори мають бути розташовані на відкритих територіях з рівною негорючою поверхнею, очищеною від сміття. Місце має бути захищене від підтоплень і зсувів.
  • Газові генератори. Для генераторів, що працюють на газі, важливо дотримуватися держаних будівельних та рекомендацій виробника.
  • Зберігання пального. Для зберігання палива дозволяється використовувати ємності, призначені для відповідного типу пального. На підприємствах та в приватних будинках можна зберігати не більше 40 літрів палива та 10 кг мастила в окремих приміщеннях.

Винятки під час воєнного стану.

У разі неможливості дотримання цих вимог під час воєнного стану або надзвичайної ситуації допускається зберігати паливо у приміщеннях, що відповідають певним умовам: це мають бути приміщення на першому поверсі, з виходом на вулицю, відокремлені протипожежними перегородками, обладнані вентиляцією, системами протипожежного захисту та первинними засобами пожежогасіння.

Забороняється зберігати паливо для генераторів у торгових місцях, малих архітектурних формах та будівлях житлового чи громадського призначення.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео