Анастасія Кисіль

«Пальці диявола»: на Тернопільщині знайшли рідкісний гриб (фото)

Мирослава Богуцька знайшла гриб подібний на морську зірку, барвисту квітку, каракатицю чи восьминога. У народі - це “пальці диявола”, а у науці -  квітохвісник Арчера

Дивного на вигляд гриба нещодавно знайшла Мирослава Богуцька у селі Яблунівка Підгаєцької громади. Як потім вона дізналася, це “пальці диявола” або квітохвісник Арчера. Жінка поділилася фото і розповіддю про знахідку на своїй фейсбук-сторінці. 

Перше враження - незвичне, трішки моторошне і страшнувате, таке щось казкове, інопланетне, але надзвичайно цікаве, - ділиться враженнями Мирослава Богуцька.

У народі такий гриб називають ''пальцями диявола'', а його наукова назва - квітохвісник Арчера.

Це моя перша зустріч в живій природі з таким незвичайним грибом. Знахідку подарував молодий грабовий ліс на невисокій горі. Зрозуміла відразу, що це гриби. Їх було троє на галявині, тільки нічого не знала про таке диво, - пригадує жінка. 

Коли прийшла додому, Мирослава Богуцька одразу почала вивчати інформацію про свою дивну знахідку. 

Гриб цей з родини веселкових, є корінним видом у материковій Австралії і Тасманії. Інтродукований в Європі і Північній Америці. В Європі з'явився десь століття тому, його випадково завезли до Франції, але невідомо яким чином. Мовами країн походження гриба, назва його дійсно асоціюється з восьминогом, каракатицею або квіткою. Він дивний не тільки своїм виглядом чи запахом, але трансформацією. До періоду цвітіння - виглядає, як чудернацьке яйце, з якого має вилупитися щось небезпечне, може бути прийняте за поганку. Надалі з яйця вилуплюються щупальця довжиною до 10 см, спочатку склеєні докупи, потім розпускаються, як квітка, зірка. Потворний смердючий запах принаджує різних комах, які посидівши на грибові, звільняються з липкого слизу і розносять спори - грибне потомство, - йдеться в дописі.

Веселковий гриб занесений до Червоної книги України, зустрічається на Україні в Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській областях, а тепер ще і в Тернопільській області на Підгаєччині. Гриб ''пальці диявола'' можна зустріти з серпня по жовтень. Він, вийшовши з незвичайного яйця, живе всього 2-3 дні, в'яне і вмирає, але цього короткого періоду достатньо, щоб виконати свою репродуктивну функцію, продовжити рід, послуговуючись мухами і комахами, які розносять спори-насіння.

До слова, на Бережанщині - справжній «грибний бум». Місцева родина грибників першого дня принесла додому 12 кілограмів білих грибів, наступного разу – чотири.

Читайте також: Бліда поганка, павутинник, грузлик: які гриби — смертельно-небезпечні.

Фото Мирослави Богуцької

Вибір читачів за тиждень

Відео