Тетяна Бакай

Пекучий кашель, нежить, втрата нюху: на Тернопільщині збільшилася кількість хворих на грип, ГРВІ та  COVID-19

Хворіють цілими родинами, діти заражаються одні від одних у школах та дитсадках, працівники — в офісах. Медики наголошують на вакцинації від грипу та ковіду, аби уникнути ускладнень

Підвищення температури тіла, першіння у горлі, болючий кашель, нежить, загальна слабкість, втрата нюху, — про такі симптоми розповідають тернополяни, які хворіли останнім часом. Загалом кількість хворих на грип, ГРВІ та  COVID-19 у області зростає, підтверджують медики. Так, згідно з останніми показниками станом на 28 січня на Тернопільщині зареєстрували 5434 хворих, а це на 27, 5% більше, ніж минулого тижня. Про це під час брифінгу повідомила генеральна директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб» Оксана Чайчук.  

Відтак показник хвороб дещо перевищує рівень епідпорогу та відповідає високому рівню інтенсивності епідемічного процесу. 

Аналіз кількості хворих на грип, ГРВІ та інші респіраторні захворювання ведуть щотижнево. За останніх сім днів захворюваність дещо зросла і тепер складає 533,5 випадків на 100 тисяч населення. З них кількість хворих дітей віком до 18 років склала 55,3% — це 3004 особи, —  каже  Оксана Чайчук.

Оксана Чайчук  

Збільшилася кількість госпіталізованих

Відповідно до захворюваності значно зріс і показник госпіталізації. Станом на 30 січня у лікарнях області перебувають 218 людей, з них: 177 хворіють на грип, а 80 — COVID-19. Серед них 11 людей у важкому стані, повідомила директорка обласного Департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. 

Кількість хворих на COVID-19 зростає і за четвертий тиждень року в області виявили вже 60 випадків. 

Це не є велика цифра, однак з кожним тижнем хворих стає більше. Загалом від початку року на ковід захворіло 226 особи, з них двоє померли. Це 71-річний та 63-річний чоловік Тернопільського району, які не були вакцинованими. Загалом смертельні випадки зареєстровані серед людей старше 65 років, - зазначає  Оксана Чайчук.

Медики наголошують на важливості вакцинації, адже наразі в області виявлено вірус грипу А, грипу B та COVID-19. І якщо ви перехворіли одним із цих вірусів, то немає гарантій, що ви не зможете захворіти іншим.

Ольга Ярмоленко

Небезпечними є ускладнення

Підтвердження вірусів вдається завдяки ПЛР-тестам, однак не усі роблять їх, відчуваючи перші симптоми хвороби. Найпоширенішими серед симптомів є висока температура, головний біль, слабкість у тілі та ламкість м’язів й кісток, зазначає завідувачка інфекційного відділення міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк.

Температура спостерігається вище, ніж 38 градусів і вона піднімається кожні 3 години, особливо у перші дні хвороби. Також серед симптомів є першіння в горлі, кашель, порушення дихання та виділення з носа. Небезпечними у всіх цих симптомах є ускладнення, які можуть виникнути при несвоєчасному лікуванні. То ж я закликаю усіх вакцинуватися самим та вакцинувати своїх дітей, - наголошує лікарка.  

Ольга Дивоняк

Якщо ви відчули перші симптоми хвороби, то потрібно неодмінно звернутися за медичною допомогою до свого сімейного лікаря чи дільничного педіатра. Особливо важливо це робити, якщо температура тіла погано коригується жарознижувальними ліками, з’являється задишка чи висипка, порушується свідомість та присутня блювота. У своїй аптечці обов’язково потрібно мати жарознижувальні препарати, а вже інші ліки повинен виписати безпосередньо лікар. 

Чи буде дистанційне навчання

Найбільша захворюваність серед дітей спостерігається там, де їх збирається велика кількість, тобто у школах та дитячих садках. Однак, про карантинні обмеження та переведення школярів на дистанційне навчання поки не йдеться, зауважує Ольга Ярмоленко. 

Такі рішення кожен керівник закладу приймає індивідуально, зважаючи на те, який відсоток дітей відсутній на уроках. Якщо понад 30% дітей немає, то клас закривають на дистанційне навчання, — пояснює вона.  

До слова, як розповідають читачі Терену, останнім часом у Тернополі хворіють цілими родинами, діти заражаються одні від одних у школах та дитсадках, працівники — в офісах. На одужання йде від 5 до 10 днів, у разі якщо не виникає ускладнень. 

Фото з фейсбук-сторінки Департаменту охорони здоровʼя Тернопільської облдержадміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео