Передріздвяний стіл подорожчав вдвічі
Інгредієнти для куті, риба, гриби, овочі та сушені фрукти – усе необхідне для пісного столу на Святвечір уже активно продають на центральному тернопільського ринку. Ціни в порівнянні з минулим роком зросли вдвічі, кажуть продавці.
«Доводиться піднімати ціни, адже зросли витрати на виготовлення продуктів та їх транспортування, - каже продавець центрального ринку Вались Коваль. – А людей мало, хоча протягом останнього тижня перед Різдвом ціни традиційно стануть ще вищими. Більш актуальним питанням у переддень свят для людей залишається ріст тарифів на комунальні послуги, а не підготовка до величного свята Різдва».
Великий вибір інгредієнтів для куті можна знайти на ринку без проблем. Тут каша коштує 10 гривень за кг, мак – 15 грн за склянку, чорнослив – 7-10 грн за 100г, ізюм – 8 грн за 100г, горіхи – 50-60 грн за літр, мед – 40 грн за півлітра. Також пропонують на ринку різні суміші сушених фруктів для узвару, за 100 г яких хочуть 15-25 грн. Сушені гриби коштують 150 грн за літр, опеньки мариновані – 120-200 грн. Капусту продають по 11 грн, буряк – 8, моркву – 11, цибулю – 12, часник – 70. Високою на ринку залишається ціна на гречку – 29 грн, хоч дефіциту на цей продукт в області немає. Рис можна купити за 23 грн/кг.
«Минулого року кашу для куті продавали по 6 грн, гриби - по 100 грн, мак - по 10 грн, горіхи – по 40 грн. З такими цінами цього року нічого б не заробили», - каже продавщиця ринку Галина Нагорна.
«Радує» тернополян своєю ціною і риба. Живий короп коштує 35-50 грн/кг, щука - 50, карась -20, товстолобик – 30. Заморожена скумбрія – 128 грн, оселедець – від 51 грн.
Натомість супермаркети пропонують знижки на продукти передріздвяного столу. У «Новусі», до прикладу, продають рибу за нижчою ціною із етикетками «Вжити до». Дата коливається від 25 грудня до 13 січня, то ж деякі види риби за знижкою ще можна встигнути з’їсти непростроченими під час Різдвяних свят. Тож ціни на акційний оселедець - від 39.99 до 59.99 грн/кг. Скумбрія заморожена коштує 62.99 грн, щука – 92 грн, товстолобик – 54 грн, карась – 43 грн, живий короп – 49 грн, жива форель – 154 грн.
Для приготування куті закупитись в «Новусі» коштує: каша – 9 грн, ізюм – від 10 грн за 100 г, чорнослив – 40 грн за 100 г, мак – 139-249 за кг, горіхи – від 60 за кг. Сушка для узвару тут коштує від 38.49 за 250 г.
Дешевою у цьому супермаркеті вийде начинка для пісних голубців. Кілограм гречки коштує 28 грн, рис можна знайти і по 17 грн. Щоправда традиційно у «Новусі» дорогі овочі - капуста коштує 14.99 грн, буряк – 9.49, морква – 12.49, цибуля – 12.39, часник – 97. А мариновані гриби можна придбати по 28 грн/півлітра.
У «Сільпо» взагалі акцію назвали «Обвал цін». Діє вона у рибному відділі. Ціни «обвалились» таким чином – оселедець коштує від 48 грн, короп морожений - від 52, форель – від 138, сьомга – від 34 грн.
За кашу для куті платять у «Сільпо» 10 грн, за ізюм – 20 грн за 100 г. Сушені фрукти коштують 40 грн за 100г, овочі: морква – 13 грн, буряк – 10 грн, цибуля – 10грн, капуста – 15 грн. Рис продають по 20 грн за кг, гречку – по 32 грн.
Досить вузький вибір товарів у «Рукавичці». Із риби продають оселедець по 52.24, хек по 55.24, скумбрію по 59.99. Проте тут найбільш доступні ціни на овочі: моркву можна купити по 10-13 грн, капусту – по 9.64 грн, цибулю – по 12, буряк – 6.54, часник – 68. Мак коштує 19 грн за 100 г, ізюм – 9 грн за 100 г. Рис – 15-16 грн. А от ціна на гречку перевершила усі супермаркети – 33 грн за кг.
Ціни у Тернополі 24 грудня:
|
Ринок |
«Сільпо» |
«Новус» |
«Рукавичка» |
Каша для куті |
10 грн/кг |
10 грн/кг |
9 грн |
---------- |
Мак |
15 грн за 100г |
-------- |
139-249 за кг |
19 грн за 100 г |
Горіхи |
50-60 грн/кг |
від 60 за кг |
від 60 за кг |
---------- |
Ізюм |
8 грн/100 г |
20 грн за 100 г |
від 10 грн за 100 г |
9 грн за 100 г |
Чорнослив |
7-10 грн за 100г |
-------- |
40 грн за 100 г |
---------- |
Сушені фрукти |
15-25 грн за 100 г |
40 грн за 100г |
38.49 за 250г |
--------- |
Рис |
23 грн/кг |
20 грн за кг |
від 17 грн/кг |
15-16 грн |
Гречка |
29 грн/кг |
32 грн |
28 грн/кг |
33 грн/кг |
Капуста |
11 грн |
15 грн |
14.99 грн |
9.64 грн |
Морква |
12 |
13 грн |
12.49 |
10-13 грн |
Цибуля |
10 |
10грн |
12.39 |
12 |
Часник |
70 |
80 грн |
97 |
68 |
Буряк |
8 |
10 грн |
9.49 |
6.54 |
Риба |
Оселедець – від 51 грн., живий короп коштує 35-50 грн/кг, щука - 50, карась -20, товстолобик – 30. Заморожена скумбрія – 128 грн,
|
Оселедець коштує від 48 грн, короп морожений - від 52, форель – від 138, сьомга – від 34 грн |
Оселедець - від 39.99 до 59.99 грн/кг. Скумбрія заморожена коштує 62.99 грн, щука – 92 грн, товстолобик – 54 грн, карась – 43 грн, живий короп – 49 грн, жива форель – 154 грн. |
Оселедець по 52.24, хек по 55.24, скумбрію по 59.99. |
Гриби |
Сушені гриби коштують 150 грн за літр, опеньки мариновані – 120-200 грн. |
|
Мариновані – 28грн/півлітра |
|
Фото автора |