Переможцем західноукраїнського чемпіонату гібридів кукурудзи стала фірма КВС

Її гібрид «Камаріллас» видав у фізичній вазі 127 центнерів з гектара, а в сухому зерні при вологості 19,8%  – 118,9 цнт/га і з великим відривом став абсолютним переможцем. Ця компанія перемогла і за сумарною врожайністю усіх своїх десяти гібридів. А за показником ФАО (період достигання) у трьох групах найвищі результати знову демонстрували гібриди КВС. Загалом 5 її гібридів з понад 130, які взяли участь у чемпіонаті, увійшли до десятки кращих.

- Однак цей корисний захід, який відбувся 13 жовтня у Настасові, не був чемпіонатом у прямому розумінні, - говорить директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, - бо кожен гібрид має свої особливості. Якщо точніше, то це радше своєрідний семінар-практикум для керівників і агрономів щодо розширення можливостей сортооновлення. Адже, як відомо, урожай залежить від багатьох факторів – культури землеробства, наявності сучасної техніки, засобів захисту і, зрештою, кліматично-погодніх умов. Весь захід був підпорядкований єдиній меті: порівнянню, аналітиці та вивченню особливостей насіння кукурудзи.

Якщо раніше кожна компанія запропонований гібрид збирала самостійно і визначала його урожайність, стійкість до хвороб та посухи, то цього року всі разом дійшли висновку, що робити це треба публічно, аби уникнути суб’єктивізму і недовіри з боку сільгосппідприємств.

Співорганізаторами чемпіонату виступили одинадцять провідних вітчизняних та зарубіжних насіннєвих компаній, які висіяли більше 130 гібридів на демонстраційних полях «Агропродсервісу».

Цей захід відзначався новизною і сучасними підходами до організації справи. Вся інформація про збір, зважування та основні характеристики гібридів в онлайн-режимі висвітлювалася на моніторі в центральному управлінському пункті. Для прозорості процесу прямо в полі було обладнано 4 електронних ваги.

Під час збирання урожаю кукурудзи представники кожної компанії давали вичерпні пояснення щодо того чи іншого гібриду. І, що характерно, всі вони вирощувалися в однакових умовах – висіяні в один день, поле однаково підживлялося і оброблялося.

Учасники «Чемпіонату гібридів» зійшлись на необхідності проводити подібні заходи щороку, оскільки за результатами лише однорічного випробування зробити об’єктивні висновки про той чи інший гібрид неможливо. Але найголовніший висновок чемпіонату полягає в тому, що більшість гібридів кукурудзи показали гідні результати, а відтак їх можна планувати у товарних посівах, а це вже дещо інші умови.

- Корпорація «Агропродсервіс» ставить перед собою завдання у найближчій перспективі вийти на стоцентнерний урожай кукурудзи в заліковій вазі на великих масивах. Власне для цього у Настасові створено «Агроцентр», а на демонстраційних полях випробовуємо найсучасніші технології і ведемо відповідну селекційну роботу, підсумував Андрій Баран.

Незважаючи на не зовсім сприятливі погодні умови, завдання, яке ставили перед собою організатори «Чемпіонату гібридів кукурудзи», повністю виконано.

Джерело: agroprodservice.com.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео