Орест Сарматський

Переробникам не вистачило української суниці (Агроновини)

0101 (Copy)

Україна в поточному сезоні може збільшити імпорт замороженої суниці садової (полуниці). Потреба в імпорті виникла у зв'язку із дефіцитом пропозиції місцевої сировини.

Про це повідомляють в інформаційному центрі «Інфо-Шувар».

Як зазначається, сезон української ягоди в цьому році розпочався із запізненням і закінчився передчасно. Така ситуація є наслідком  особливих погодних умов цієї весни і на початку літа.

– Сезон української суниці в цьому році тривав трохи більше місяця, тобто на 2-3 тижні менше, ніж в попередні 3-4 роки. Пізній початок – це наслідок  прохолодної весни, а передчасне завершення пов’язане із екстремальними погодними умовами в червні, через які виробники Західного та Центрального регіонів отримали значно менший врожай, ніж рік тому. Якість ягоди була не найкращою знову ж таки через надмірну вологість в червні. У зв'язку із цим переробні підприємства не змогли заготовити потрібну кількість місцевої сировини і тому  вимушені її імпортувати, – розповідає керівник департаменту «Аналітика» гуртового ринку ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

В якості альтернативи українські переробні підприємства розглядають заморожену суницю виробництва Єгипет, така ягода в Україні пропонується сьогодні по 1,1-1,3 €/кг.  Єгипетською замороженою суницею компенсують дефіцит місцевої сировини і підприємства країн ЄС.

В той самий час на гуртових ринках потроху з'являється «осіння» суниця, господарства Півдня та Закарпаття почали її збирати ще в кінці минулого тижня. Фермери кажуть, що цікавляться суницею переважно трейдери, які працюють на свіжому ринку. Станом на 23 липня 2019 року на ринку «Шувар» суниця садова пропонується по 60-70 грн/кг (2,0-2,4 €/кг), це на 30% дорожче, ніж рік тому.

Загалом від початку сезону на ОРСП «Шувар» було продано 3,6 тис. т суниці садової  це найбільший обсяг за останні 5 років.

0102 (Copy)
0102 (Copy)

В Україні з'явилися найпродуктивніші комбайни

Власником 26-ти нових комбайнів CLAAS LЕХІON 770 на напівгусеничному ходу TERRA TRAC стала компанія «Контінентал Фармерз Груп». В середньому комбайни такого типу працюють з продуктивністю на 30% вище, ніж інші машини, тобто три таких комбайни фактично працюють як чотири.

Про це повідомив журналістам операційний директор Східного дивізіону компанії «Контінентал» Віктор Мельник.

Обираючи техніку для оновлення нашого парку серед зернозбиральних комбайнів, насамперед зважали на технічні характеристики. Сильними сторонами саме цих моделей є те, що машина автоматично виконує такі операції: регулює оберти молотильного барабану, вентилятор продувки, відкриває і закриває верхнє та нижнє решето та мотовило, а також регулює швидкість комбайну. Це все виконується одночасно, і тому комбайн не втрачає продуктивності в період роботи,  розповідає Віктор Мельник.

За його словами, в Україну вперше зайшли комбайни, які повністю автоматично виконують всі вищеназвані операції, а оператор машини лише спостерігає за процесом.

Комбайн унікальний за своїми властивостями, і вся складність управління нівелюється технічними можливостями машини. Також важливим фактором в роботі цього комбайну є система Telematics, яка є кроком до точного землеробства і дозволяє віддалено за допомогою смартфону переглядати, з якою продуктивністю і основними параметрами комбайн працює на полі,  зазначає Віктор Мельник.

За його словами, автоматика дозволяє комбайну працювати з високою продуктивністю. Наприклад, при врожайності 7-8 т/га машина працює з продуктивністю до 55 т/год.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео