Ростислав Фук

Початок Різдвяного посту за новим стилем: як дотримуватися

Різдвяний піст 2023 за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня

Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня. А Різдвяний піст 2023 за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня.

Деякі українці продовжать відзначати Різдво 7 січня за старим стилем. В такому випадку дотримуватись Різдвяного посту їм потрібно з 28 листопада 2023 року по 6 січня 2024 року, пише Уніан.

Різдвяний піст - що можна їсти

У Різдвяний піст дотримуються суворих правил харчування, які передбачають повне виключення з раціону м'яса, яєць та молочних продуктів. Водночас від дня тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст.

По середах і п'ятницях протягом Різдвяного посту дотримуються сухоїдіння, що означає вживання тільки неперероблених продуктів, які не пройшли термічної обробки. В останній тиждень посту сухе харчування також поширюється на понеділок.

По понеділках можна вживати гарячі страви без використання соняшникової олії, а по вівторках та четвергах додавання олії дозволено. У вихідні дні пост вважається менш суворим, і віруючим дозволено навіть вживати рибу та вино.

Хто може не дотримуватися посту

Християнський піст повинен допомогти людині, а не нашкодити. Тож люди зі слабким здоров'ям можуть не постити, якщо відмова від м'яса і молочних продуктів шкодить їхньому організму.

Також від посту звільняються люди, які знаходяться в складних життєвих умовах, де дотримання посту неможливе. Наприклад, посту можуть не дотримуватися військові на передовій і жителі прифронтових територій. Це не буде вважатися гріхом, адже в таких умовах немає можливості скласти повноцінний пісний раціон.

Ось кому можна не дотримуватися посту:

  • діти до 14 років;
  • люди зі слабким здоров'ям, хронічними захворюваннями, віковими хворобами:
  • вагітні жінки і годуючі мами;
  • мандрівники, які довго перебувають у дорозі;
  • військовослужбовці та жителі зони бойових дій.

Також якщо ви відчуваєте, що не зможете повністю дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, то спробуйте почати з малого. Наприклад, відмовтеся від м'яса, яєць і молочних продуктів на вказаний період, але готуйте гарячу їжу в дні сухоїдіння.

Читайте також: Чи потрібно встановлювати новорічну ялинку у Тернополі: опитування 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео