Орест Сарматський

Поголів’я птиці в Україні перевищило 200 млн (Агроновини)

1101 (Copy)

За рік кількість домашньої птиці в Україні зросла майже на 5,5 млн.

Про це свідчать дані Держстатистики, повідомляє УНН.

Станом на 1 березня цього року в сільських господарствах усіх категорій налічувалося понад 203 млн голів птиці проти 197,5 млн минулого року. Зокрема, поголів’я птиці в індивідуальних господарствах за рік збільшилося на 273 тис. – до 82,2 млн.

Поголів’я птиці в сільськогосподарських підприємствах на 1 березня становило 120,7 млн проти 115,5 млн роком раніше.

В Україні ціни на яблука після зберігання нижче, ніж під час збирання

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Витративши значні кошти на зберігання яблук, садівники України змушені тепер продавати їх дешевше, ніж під час прибирання,  пише EastFruit.

Ціни на яблуко в Україні станом на початок квітня 2019 року вже опустилися нижче рівня, зафіксованого під час прибирання яблука у вересні – жовтні 2018 року, що є дуже нетиповою ситуацією для країни.

– Українські садівники зараз продають десертне яблуко в середньому на 4% дешевше, ніж під час прибирання. І це після шести місяців зберігання в дорогих сучасних сховищах. Крім того, на зберігання яблука було витрачено чимало коштів: електроенергія, робоча сила, тара, відсотки за кредитом і втрати фізичної ваги яблука внаслідок природних втрат вологи з плодів, – говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

– Про те, що такий сценарій ціноутворення на яблуко можливий ми попереджали вже більше півтора роки тому. Тоді ж ми рекомендували садівникам України активніше інвестувати кошти в підвищення якості яблука і терміново зайнятися пошуком ринків збуту яблука в країнах Південно-Східної Азії і Близького Сходу. З тих пір ми провели вже чотири масштабні і дуже успішні торговельні місії в ці регіони. Це, в свою чергу, дозволило різко наростити експорт якісного яблука, але зростання експорту не змогло перекрити надлишок продукції на ринку, так як в Україні досі вирощується занадто багато сортів яблука, які можна продати тільки на ринок однієї країни – РФ, – нарікає експерт.

При цьому оптові ціни на яблуко продовжують знижуватися в перший тиждень квітня. Цікаво відзначити, що навіть на ринку Росії яблуко минулого тижня переважно дешевшало. Для учасників ринку не секрет, що українське яблуко раніше проникає на ринок Росії, і поставляється воно переважно через Білорусь, а також деякі інші країни, проти яких Росія не ввела так звані «антисанкції».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео