Орест Сарматський

Прогнозують масові зупинки підприємств з виробництва комбікормів (Агроновини)

2101 (Copy)

Ситуація, що нині складається на ринку сільськогосподарських культур, може повернути свинарство України до стагнації та призвести до масових зупинок підприємств з виробництва комбікормів.

Про це йдеться у листі асоціації «Союз птахівників України» та асоціації «Cвинарі України» до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля  та очільника МЕРТу Ігоря Петрашка.

Зазначається, що чисельність свинопоголів’я в країні та, відповідно, виробництва свинини демонструють негативну динаміку, кількість сільськогосподарських підприємств, що утримують свиней, зменшується щорічно. Подальший розвиток галузі ставить під ризик поширення АЧС у країні та «експортна ізоляція», спричинена ним.

Так, оператори ринку свинини висловлюють занепокоєння через різке підвищення цін на кормові інгредієнти упродовж вересня-жовтня. Причиною посилення песимістичних настроїв серед виробників є те, що здороження кормів суттєво впливає на собівартість вирощування свиней через переважаючу частку витрат на годівлю у її структурі — у середньому 70%.

- Якщо на початку року середня собівартість виробництва комбікорму «Фінішер», який формує понад 2/3 виробничих витрат на годівлю, складала 4,9 грн/кг, то у середині жовтня цей показник перевищив 7 грн/кг, тобто зріс майже на 43%. Відповідно, якщо на початку року собівартість вирощування свиней забійних кондицій коливалася в межах 39-44 грн/кг, то враховуючи ціни на кормові інгредієнти у жовтні сукупні витрати зросли до 43-46,5  грн/кг, що відповідає діапазону коливання закупівельних цін на свинину в жовтні 2020-го. При цьому ціни закупівлі цієї осені у середньому на 3% поступаються котируванням вересня-жовтня 2019 р. і, згідно з прогнозами, можуть надалі послаблюватися, — зазначається у зверненні.

Асоціації тваринників також додають, що ця ситуація може призвести до активного виходу операторів з галузі та припинення реалізації проектів подальшого розвитку. Це, відповідно, призведе до чергового скорочення промислового поголів’я свиней в країні, що згодом призведе до подорожчання продукції.

- Дефіцит внутрішнього ринку свинини намагатимуться компенсувати за рахунок закупівлі м’ясної сировини за кордоном, що негативно позначиться на рівні самозабезпеченості країни свининою, — зазначають Асоціації тваринників.

У цих надскладних для галузей умовах, виробники ще й зіштовхнулися з проблемою закупівлі зернофуражних культур для виробництва комбікормів. Розуміючи, що цьогорічний врожай буде значно нижчим, ніж торік, та спостерігаючи за постійним збільшенням вартості зернових, виробники утримуються від його продажу. Створюється штучний дефіцит, який лише підігріває ринок та підвищує цінові пропозиції зі сторони експортерів, виробників комбікормів та споживачів зерна.

У цій ситуації Асоціації тваринників просять внести до зернового Меморандуму узгоджені з учасниками ринку загальні річні обсяги експорту кукурудзи, як основної фуражної культури.

- У разі неконтрольованого порушення балансових показників щодо зернових культур, будемо вимушені звертатися до керівництва держави щодо запровадження заходів державного регулювання для забезпечення галузей тваринництва фуражем в необхідних обсягах (6,5 млн т). У разі виникнення дефіциту фуражних зернових культур на внутрішньому ринку та збереження високих цін на них, ми прогнозуємо масові зупинки підприємств з виробництва комбікормів,  скорочення виробництва м’яса птиці та свиней, ще більше зменшення обсягів виробництва яєць, значне підвищення вартості цих базових та соціально значущих товарів для кожного пересічного українця, — підсумовується у зверненні.

Висаджують перші промислові сади мигдалю

На Півдні України почали висаджувати перші промислові сади мигдалю. Про це повідомив Геннадій Юдін, президент Української горіхової асоціації, на своїй сторінці в Facebook.

- Створення промислових мигдальних садів — це не просто амбітна програма Української горіхової асоціації, а один з реальних способів диверсифікації сільського господарства в умовах мінливого клімату, особливо для Півдня України, — написав він.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Геннадій Юдін зазначив, що за мигдалем майбутнє українського горіхівництва, адже клімат змінюється і в цих умовах горіх відчуває себе добре.

- Це надає аграріям можливість диверсифікувати традиційний аграрний бізнес. Тому перші конкретні кроки для створення промислового мигдалевого ведення господарства вже зроблені, перші щеплені саджанці українських сортів сьогодні відправляються для створення нових садів мигдалю, — повідомив президент Української горіхової асоціації.

Також він зазначив, що разом із розширенням розплідника мигдалю і розвитком промислових мигдальних садів відразу ж виникає необхідність у створенні оптимальної технології вирощування в промислових садах для підвищення рентабельності мигдалевого садівництва. У цьому українським горіховодам допоможе досвід українських аматорів-садівників і закордонна практика.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео