Віра Олександрович

Проти активного і відкритого вживання матюків виступив митрополит з Тернопільщини

Тексти зі словами лайки і вульгарної лексики на білбордах читають діти, а вони не мають цього бачити, наголосив владика

Оберігати юне покоління українців від мови ненависті та намагатися не поширювати брутальності у суспільному просторі попросив усіх архиєпископ і митрополит Василій Семенюк. Заклик владики щодо публічного вживання нецензурної лексики у суспільному просторі оприлюднили на офіційному сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ).

Брати і сестри у Христі, дорогі українці, Збройні Сили Україні і цілий наш народ ведуть важку, справедливу війну за майбутнє України, - йдеться у повідомленні владики Василія. - Захищаючи Батьківщину, ми хочемо зберегти її не лише для себе, а й для наших дітей. Дбаючи про моральне і духовне здоров’я покоління, що зростає у цей час воєнного лихоліття, оберігаймо їхню свідомість від мови ненависті та намагаймося стримуватися і не поширювати брутальності у суспільному просторі.

Митрополита дуже засмутило використання лайливих слів на рекламних білбордах. Нагадаємо, такі розмістили у багатьох містах України. Є подібні «плакати» також у Тернополі. Ба більше, можна побачити таке навіть біля храмів.

Рекламна конструкція на вул. 15 Квітня          

Прошу тих, хто відповідальний за розміщення текстів зі словами лайки та вульгарної лексики, усвідомити, що це читають також наші діти, - наголошує отець. - Подібні написи принижують нашу людську і християнську гідність – ми не повинні цього допускати. Ставши до бою проти лютого ворога, намагаймося не переносити злобу у наші родини та в душі наших дітей. Зло само у собі не є продуктивним, воно не може нас наблизити до перемоги.

На думку архиєпископа і митрополита Василія Семенюка, теперішній час нелегкого випробування має стати для нас, перш за все, часом особливої молитви. Молитва є могутньою духовною зброєю. 

Коли ти молишся, то одночасно прославляєш і поклоняєшся Богові, - нагадує він. - Ти є з Богом, а отже Бог є з тобою. Хочемо, щоби у цей момент нашої історії Бог був з Україною. Молитва об’єднує та дає відчуття, що ми не самі, саме це є найцінніша потреба для нашого народу сьогодні: «Боже великий, єдиний, нам Україну храни!».

До слова, у Тернополі деякі власники рекламних конструкцій вже почули звернення владики, тому частково зафарбували або заклеїли нецензурні написи. Наприклад, так зробили на перехресті вул. Вояків Дивізії «Галичина», вул. 15 Квітня і просп. Степана Бандери.

Так позбулися матюків на білборді на вул.15 Квітня

Фото з сайту Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, Терену та із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео