Тамара Коблик

російські окупанти підірвали Каховську ГЕС (оновлено, відео)

Розпочали евакуацію населення із потенційних зон затоплення. Рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС

Російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. Вона розташована на півдні України за 5 кілометрів від міста Нова Каховка Херсонської області. Про це повідомили у пресслужбі Оперативного командування «Південь».

Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується, - йдеться у повідомленні.

Про евакуацію місцевого населення вже повідомив на своїй сторінці у фейсбуці голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області вже підняли по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел. Про це написали на сторінці Міністерства внутрішніх справ України у фейсбуці.

На ситуацію відреагував також керівник Офісу президента Андрій Єрмак. У своєму телеграм-каналі він поширив відео та допис.

Каховська ГЕС. Черговий воєнний злочин російських терористів. Президент збирає РНБО. Це екоцид, - йдеться у повідомленні. - Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери. Також їх дії несуть загрозу для ЗАЕС. 

Підрив росіянами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована. Про це повідомили у телеграм-каналі Енергоатом.

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС, - йдеться у повідомленні.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

Енергоатом моніторить ситуацію і слідкує за діями росіян на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема, МАГАТЕ. 

Цієї ночі російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. Про це написав у своєму телеграм-каналі Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Президент України скликав РНБО. Далі проведемо засідання Державної комісії ТЕБ і НС.

Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена, - йдеться у повідомленні.

 

Наслідки підриву Каховської ГЕС. UA War Infographics

 

Фото та відео з соцмереж та відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео