Ростислав Фук

Сенатор США, який допоміг вибити допомогу Україні, має коріння з Тернопільщини

Усе почалося 7 лютого, коли Чак Шумер схопився за останню соломинку, щоб утримати допомогу Україні на плаву

Для надання американської військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню найбільше зробив Чарльз Елліс «Чак» Шумер, лідер демократів у Сенаті. Про це пише «Апостроф».

Примітно те, що Чак Шумер – виходець із єврейської родини, чиї предки родом із Чорткова.

Коли 7 лютого республіканці в останній момент проголосували проти реформи кордону, до якого було прив'язано допомогу Україні, Чак Шумер фактично своїми руками дістав її з прірви.

Він відкріпив допомогу Україні від реформи кордону, створивши окремий білль, який на першому процедурному голосуванні не набрав навіть 60 голосів (його підтримали лише вісім республіканців), але тим самим виграв необхідний час, щоб спробувати переконати республіканських сенаторів дати шанс допомогти Україні.

В результаті це спрацювало і на другому процедурному голосуванні республіканців було вже 17, а на фінальному голосуванні вдалося домогтися підтримки від 22 республіканців.

І хоча сенатський білль одразу відхилив спікер Палати представників Майк Джонсон, така підтримка України в Сенаті стала основою тиску на Джонсона та Палату. Під'єднався і міжнародний тиск, з'явилася ідея з discharge petition (петиція про винесення проєкту на голосування без попереднього обговорення в комітетах та узгодження зі спікером палати).

Під тиском Джонсон не встояв. Таким чином, все почалося 7 лютого, коли Шумер схопився за останню соломинку, щоб утримати допомогу Україні на плаву.

Нагадаємо, 24 квітня  Сенат США ухвалив допомогу Україні на майже 61 мільярд доларів. У той же день президент Джо Байден підписав цей закон.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео