Орест Сарматський

Сімейна ферма на Київщині налагодила виробництво натуральних соків (Агроновини)

yabluka-kurkul-42623

У господарстві «Валентина», що на Київщині, господарюють Петро і Валентина Семероги з доньками — Інною та Віталіною. Їм вдалося опанувати переробку яблук із власного саду на 100% натуральні соки.

Про це розповіла Інна Семерог в інтерв’ю Kurkul.com.

«Всього в нас 9,5 га. Пів гектара у нас господарського двору, під садом було 9 га, та зараз залишилося всього 6 га. На весну 2020 року ми вже придбали садивний матеріал сорту Фуджі для розкорчованих нині 3 га. Через брак місця використовуємо бочки для крапельного зрошення», — розповіла Інна Семерог.

Виробництво соку розпочали кілька років тому. Два роки працювали не на власних потужностях, досліджували попит. Спочатку продавали сік без упаковки. На наступний рік замовили упаковку, де вказували, що це 100% натуральний сік.

З часом придбали власну лінію для виробництва соку Voran.

«Почали робити власні соки восени 2016 р., не все так вийшло гладко, як пише книжка. Було чимало проблем із тим, що установка не нова, були проблеми з котлом, з насосом, зі стрічками», — повідомила господиня.

У 2017 р. вже вийшли на 12 тис. п’ятилітрових упаковок і орієнтовно на 2–3 тис. пакетів віджатого соку для місцевих фермерів.

«Потужність лінії становить 500 л/год. У середньому в «гарячий» сезон із 7 ранку до 7 вечора переробляємо 3-4 т яблук — це від 500 до 600 5-літрових пакетів, залежно від сорту. Такі чудові сорти, як Чемпіон і Хані Крісп, розливаємо також в упаковку по 3 л, про яку нас часто запитують, оскільки для невеликої родини 5 л забагато. Також розливаємо і в скляну літрову тару, але цей напрям ще потребує розвитку», — продовжує Інна Семерог.

У господарстві працюють за технічними умовами, а продукцію збувають серед місцевих. У планах — робота з локальними зеленими лавками, овочевими магазинами.

В ЄС починають діяти правила щодо контролю за харчовими продуктами

Набрали чинності положення Регламенту ЄС 2017/625 («Регламент офіційного контролю»), які скасовують Регламенти (ЄС) № 854/2004 та 882/2004. Про це повідомили на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Новий Регламент встановлює правила щодо офіційного контролю та дотриманням правил ланцюга поставок харчових продуктів, зокрема законодавства про харчові продукти та корм, а також стосовно правил охорони здоров'я тварин та рослин.

Згідно з регламентом, було запроваджено нові оцінки ризиків:

* органи влади повинні враховувати ризик для здоров'я людей, тварин або рослин та навколишнього середовища;

* ризик введення споживачів в оману;

* відповідність та надійність власних перевірок операторів тощо.

Нові правила вимагають від органів влади також враховувати ймовірність шахрайства та оманливих дій.

1576836906-17febe6c6-41b2-4b36-be9a-b8eb9cae59880504201803
1576836906-17febe6c6-41b2-4b36-be9a-b8eb9cae59880504201803

Уточнюється, що офіційний контроль може здійснюватися всіма операторами на всіх етапах виробництва товарів, на які поширюються правила агропродовольчого ланцюга. Оператори зобов’язані співпрацювати з органами влади та надавати доступ до їх обладнання, транспортних засобів, приміщень, комп’ютерів, документів та іншої необхідної інформації, а також тварин та товарів, що знаходяться під їх контролем.

Органи влади зобов’язані вести реєстр усіх операторів, що підлягають офіційному контролю. У свою чергу, оператори повинні надавати інформацію про свою діяльність, включаючи теле- та інтернет-продажі, а також приміщення/об’єкти, що знаходяться під їхнім контролем.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео