Ростислав Фук

Символ стійкості українців: кухонну шафку з керамічним півником передали до музею (фото)

Керамічну посудину у вигляді півника виготовили у 1960-х роках майстри художньої кераміки Валерій та Надія Протор’єві

Кухонну шафу з керамічним півником з деокупованої Бородянки зробили надбанням музейного фонду України. Про це розповіли на сторінці Національного музею Революції Гідності.

Проведено культурну «спецоперацію» з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби. Одним із символів цієї стійкості стала кухонна шафка на стіні вщент зруйнованої бомбою багатоповерхівки у Бородянці на Київщині. Уціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами, – йдеться в повідомленні.

Керамічну декоративну посудину для напоїв у вигляді півника виготовили у 1960-х роках майстри художньої кераміки з Василькова Валерій та Надія Протор’єві. Вона стала легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської та облетіла весь світ.

Утім будівля, на якій тримається шафка, перебуває в аварійному стані, стіна ось-ось може повалитися. Тож постала необхідність врятувати і зберегти цей унікальний символ опірності українців. 14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко шафку було дбайливо демонтовано.Важливим було зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які шафка кріпилась до стіни. Навколишня місцевість, руїни будівель і сама стіна із шафкою були задокументовані DroneUA за допомогою дрона для створення 3-D моделі, здійснено фото- і відеозйомку, зафіксовано розміщення кожної деталі, що у майбутньому дозволить відтворити розташування і середовище з максимальною точністю, – кажуть у музеї.

Фото: Національний музей Революції Гідності

Вибір читачів за тиждень

Відео