
Сирники, тости, вівсянка з карамелізованою грушею: 5 ідей смачних та корисних сніданків (фото)
Сніданок має бути не лише смачним, а й корисним. Скористайтесь цікавими ідеями!

Сніданок – це головна їжа дня. Відтак він має бути не лише смачним, а й корисним. Пропонуємо підбірку поживних і легких у приготуванні сніданків від відомого кулінара Євгена Клопотенка.
Сирники запечені в духовці

Сирники за цим рецептом спочатку потрібно обсмажити на олії звичним для вас способом. Головне, щоб сирнички схопились румʼяною скоринкою, а далі їх потрібно перекласти до макітри, залити сметаною та покласти у духовку. Завдяки такому способу приготування запечені сирники стають більш ніжними та повітряними.
Для приготування знадобиться:
600 г кисломолочного сиру жирністю 9%
2 яйця
2 ст. л. цукру
4 ст. л. борошна
дрібка солі
50 г родзинок
2 ст. л. борошна для панірування
3 ст. л. олії
300 г сметани
Покроковий рецепт:
У глибокій мисці змішайте 600 грамів кисломолочного сиру, 2 яйця, 2 столові ложки цукру, 4 столові ложки борошна, дрібку солі та 50 грамів родзинок. Добре вимішайте тісто на сирники.
Сформуйте з отриманої маси кульки по 65-70 грамів. Зробіть шайбочки за допомогою склянки та 2 столових ложок борошна для панірування. Посмажте сирники на 3 столових ложках олії з двох сторін до румʼяності.
Викладіть сирники у 2 макітри, залийте по 150 грамів сметани у кожну макітру. Запікайте сирники у духовці протягом 15 хвилин при температурі 180 градусів.
Далі ввімкніть режим гриль та випікайте сирники ще протягом 5-7 хвилин, щоб отримати румʼяну сметанкову скоринку.
Тости із яйцем-скрамбл

Яєчня, омлет, яйце-пашот і варене яйце – коли всі ці варіанти на сніданок набридли, приготуйте тости з яйцем скрамбл. Одна умова – яйця найкраще смажити поєднавши між собою вершкове масло та соняшникову олію або віддати перевагу лише вершковому. Скрамбл — це яєчня-бовтанка, яка готується з великою кількістю вершкового масла.
Для приготування знадобиться:
4 яйця
4 скибки хліба (беріть тостовий або багет)
1 томат (середнього розміру)
4 гілочки петрушки
20 г вершкового масла
сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт:
Хліб підсушіть в тостері або на пательніі без масла протягом 1-2 хвилин. Томати поріжте невеликими кубиками, листя петрушки дрібно наріжте.
Розбийте в миску яйця і трохи перемішайте виделкою. Подрібнені томати обсмажте на пательні з вершковим маслом 1 хвилину, потім влийте яйця.
Обсмажуйте на середньому вогні постійно помішуючи їх лопаткою, не даючи сильно засмажитись, щоб отримати ніжний смак. В кінці приготування додайте подрібнену зелень. Посоліть, поперчіть і розкладіть по готових тостах.
Вівсяна каша з карамелізованою грушею
Найпростіший та один із найсмачніших сніданків – вівсяна каша. Можна готувати на молоці чи воді, додавати ягоди чи фрукти, горіхи та мед. А ще доповнювати смак різними сирами, підсмаженими чи паровими овочами, шматочками риби та м’яса.
Почніть ранок з солодкого варіанту – вівсяної каші з карамелізованою грушею та волоськими горіхами.
Для приготування знадобиться:
Для вівсянки:
100-150 г вівсянки
300 мл води
300 мл молока не менше 2,5%
2 дрібки меленого кардамону
30 г волоського горіха
20 г вершкового масла
цукор до смаку
Для карамелізованої груші:
2 ст. л. меду чи цукру
1 солодка тверда груша
Покроковий рецепт:
Карамелізуйте грушу. Помийте та наріжте її невеликими шматочками Розігрійте пательню, всипте 2 столові ложки цукру, зробіть невеликий вогонь та зачекайте, поки він розтопиться та почне набувати золотистого відтінку. Викладіть шматочки груші, обсмажуйте не більше 1 хвилини, постійно помішуючи на середньому вогні, аби кожен шматочок закарамелізувався. Пильнуйте, аби цукор не почав горіти. У випадку з медом просто додайте його при обсмажуванні груші.
Відваріть вівсяну кашу. У каструлю всипте 100-150 грамів вівсянки, залийте 300 мілілітрів води та доведіть до кипіння, а потім додайте 300 мілілітрів молока 2,5%, дві дрібки меленого кардамону та цукор до смаку. Варіть на середньому вогні 2-3 хвилини. Якщо у вас плющена або подрібнена вівсянка, збільште час приготування та кількість рідини.
Зніміть кашу з вогню, додайте 20 грамів вершкового масла та дайте постояти 1-2 хвилини. Подавайте кашу з карамелізованою грушею та горіхами.
Сендвіч з куркою, грибами, руколою та соусом

Шматочки курки, гриби та булочка будуть більш ароматними, якщо підсмажити їх на відкритому грилі. Поєднання хрусткої чіабати з ніжною куркою та грибами створює чудовий смак. Для соковитості сандвіча покладіть трохи томатів та соус на основі сметани. А рукола освіжить смак та додасть аромату.
Для приготування знадобиться:
2 чіабати
300 г курячого філе
150 г глив
20 г вершкового масла
50 г руколи
1 ч. л. гірчиці
3 ст. л. сметани
1 ч. л. соєвого соусу
150 г томатів
3 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт:
Помийте 300 грамів курячого філе та очистіть від плівок та зайвого жиру. Посоліть та поперчіть з обох боків. Розігрійте пательню з 2 столовими ложками соняшникової олії та викладіть філе. Смажте з обох боків до появи золотавої скоринки. Тоді зменшіть вогонь та смажте ще хвилин 10 хвилин, аби курка приготувалася всередині.
Викладіть на паперовий рушник та дайте трохи охолонути. Після цього поріжте куряче філе упоперек смужками.
Помийте 150 грамів грибів та зріжте їх нижню частину. Поріжте великими шматками. На ту саму пательню, де смажилася курка, налийте 1 столову ложку соняшникової олії та викладіть гриби. Смажте гриби 10-15 хвилин, доки не виділиться уся волога та вони не стануть м’якими. Вимкніть вогонь, посоліть та поперчіть до смаку, перемішайте.
Обидві чіабати розріжте уздовж. Підсушіть кожен шматочок на сухій пательні.
Гарячі шматочки хліба змастіть вершковим маслом та гірчицею. Вам знадобиться приблизно 20 грамів вершкового масла та 1 чайна ложка гірчиці. Змішайте у мисочці 3 столові ложки сметани та 1 чайну ложку соєвого соусу. Поріжте 150 грамів томатів тонкими смужкамии.
На нижній шматочок чіабати викладіть гриби, курку та томати. Полийте сметанним соусом та викладіть листочки руколи. Накрийте верхньою частиною булочки.
Сирна запіканка з бананом

Сирна запіканка з бананом – це про надзвичайну повітряність та ніжний смак. Є багато варіантів, як можна покращити смак запіканки: іноді до неї додають манку чи родзинки, різноманітні ягоди чи фрукти. Аби ваша найсмачніша сирна запіканка була просто, як хмариночка. По-перше, додайте до тіста трохи крохмалю, який зробить структуру більш ніжною. По-друге, добре перебийте основу блендером, аби вона стала кремовою та однорідною. А щоб структура була трохи різноманітнішою, додайте банани не лише до основи, яку перебили, а ще й вкиньте цілі шматочки!
Для приготування знадобиться:
500 г кисломолочного сиру 9%
3 банани
3 яйця
100 г цукру
4 ст. л. сметани
4 ст. л. кукурудзяного крохмалю
1/3 ч. л. солі
1 ст. л. вершкового масла для змащення форми
Покроковий рецепт:
Підготуйте всі інгредієнти для приготування сирної запіканки з бананом. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.
Для тіста у великій мисці з’єднайте 500 грамів кисломолочного сиру жирністю 9% із 100 грамів цукру.
Додайте до тіста 4 столові ложки сметани та стільки ж кукурудзяного крохмалю.
Наріжте довільними шматочками 1,5 банана та додайте до тіста. Ще 1,5 банана наріжте півкільцями та обережно додайте у сирну масу, ретельно перемішайте силіконовою лопаткою.
В окрему миску відділіть яєчні білки 3, вони нам знадобляться пізніше, а жовтки додайте до тіста.
Додайте до тіста 1/3 чайної ложки солі та добре перебийте блендером до кремового стану.
Яєчні білки збийте міксером з дрібкою солі. Дуже обережно додайте їх до основної сирної маси.
Обережно перемішайте лопаткою, аби не порушити пухку структуру збитих білків.
Роз’ємну форму для випікання вистеліть пергаментом та змастіть 1 столовою ложкою вершкового масла.
Обережно перелийте тісто у форму та трохи розрівняйте. Випікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом 50-60 хвилин в залежності від товщини шару.
Підготувала Євгенія Василишин
Фото з відкритих джерел