Тамара Коблик

Ворог збирає інформацію: батьків просять перевірити смартфони дітей

Російські спецслужби використовували смартфон-ігри для вербування українських дітей. За фото військових об’єктів та інфраструктури давали електронні гроші

Спецслужби РФ використовують смартфон-ігри для вербування українських дітей. Про це повідомляє СБУ. 

Наприклад, в одному із застосунків учасники мають шукати так звані «коробки» з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів.

Водночас доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам РФ ІТ-компанія, що зареєстрована в одній з європейських країн і займається розповсюдженням інтерактивних платформ.

Таким чином, ворог «в темну», тобто без їх відома, використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів, – вважають у СБУ. 

СБУ здійснює комплексні заходи, щоб  заблокувати вороже втручання в електронні системи офіційних мобільних застосунків і притягнути винних до відповідальності. 

Про небезпеку написав на своїй сторінці у фейсбуці і мер Тернополя Сергій Надал.

Звертаюся до батьків: разом з дитиною перевірте додатки на телефоні. Поясніть, яка небезпека може критися за невинним фото, відправленим у мережі, - йдеться в повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео