Орест Сарматський

Стало відомо, на скільки подорожчала посівна для аграріїв (Агроновини)

0301 (Copy)

У регіонах України повним ходом триває підготовка до весняно-польових робіт, а в деяких південних регіонах техніка вже вийшла в поле. 

За прогнозами експертів цьогоріч вона значно дорожча, ніж минулого року.

Пальне. Цьогоріч аграріям за 1 л дизпалива доведеться віддати в середньому на 2 грн більше, ніж у минулому сезоні.

Водночас, за прогнозами експертів, ціни на скраплений газ і дизельне пальне можуть зрости на третину. До таких наслідків веде припинення поставок нафтопродуктів в Україну одним із найбільших трейдерів.

Насіння. Якщо говорити про насіннєвий матеріал, то насамперед варто зазначити, що в Україні, за експертними даними, близько 25–30% насіння не відповідає стандартам якості. Проте уникнути цього допоможе підбір якісних гібридів у перевірених постачальників. Щодо цін, то зростання за посівну одиницю у порівняння з минулим роком в районі 200-300 грн.

Засоби захисту рослин. Ціни для цих бакових сумішей навіть дещо просіли, окрім тих, де до складу входить гербіцид Дабл Трай — тут незначне зростання вартості.

Добрива. Наприкінці 2020 року спостерігалося стрімке зростання цін. За 3 місяці основні добрива подорожчали на понад 40%. Станом на 16 березня зростання цін на азотну і фосфорну групи не припинялося. Вони вже перетнули трирічний максимум і впритул наблизилися до середнього маркера ціни за 10 років.

- Тому весняна посівна буде коштувати українським аграріям дорожче, ніж торік. Тож залишається сподіватися, що погодні умови дозволять зібрати гарний урожай, а ціни на нього — нівелювати «зайві» витрати на посівну, — підсумовується у матеріалі.

 

Фермери дали прогноз урожаю 2021 року

0302 (Copy)
0302 (Copy)

За прогнозом на 2021 р. Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства аграрії зберуть 75,1 млн т зернових, що на 14,6%  більше, ніж у 2020 р.

Проте фермери говорять, що поки рано робити прогнози, адже все може змінитися влітку цього року.

Про те, чого чекати українським сільгоспвиробникам повідомляють Vesti.ua.

Зокрема, Олександр Левицький, фермер з Чернігівської обл. зазначив, що про конкретні прогнози говорити рано.

- Стартові умови цього року кращі. Склалися сприятливі умови для озимої групи, але все вирішиться в травні. Вся надія на достатню кількість опадів. Про пізню групу рано говорити, я б прогнозів не давав. Може трапитися посуха, спека. Минулого року в червні давали оптимістичні прогнози, а в серпні пів країни опинилося на межі катастрофи через посуху,сказав він.

Видання зазначає, що в коментарях у міністра під постом про рекордні врожаї з'явилося чимало фермерів зі скептичними заявами. Фермер з Яготина Василь Гопкало впевнений, що такий прогноз вигідний переробним підприємствам, щоб знизити закупівельні ціни.

Олександр Левицький також не виключає штучний прогноз. За його словами ціни намагаються «збити».

- Високі прогнози часто дають, щоб здешевити продукцію. Навіть в глобальних звітах, що впливають на вартість всіх культур на біржі можна побачити інформацію про збільшення резервів. Ймовірно, це штучне збивання ціни, — зазначає він.

Вибір читачів за тиждень

Відео