Теребовлянців труять димом «Феро-пласту» (фотофакт)

1

Жителі вулиць Шевченка, Л.Українки, Злуки, Народницької, Садівської, Морозенка, Польової, Стуса, Глещавецької, Миру, Коцюбинського, Рильського б'ють на сполох, адже їх відверто лякає димова завіса, яка утворюється внаслідок діяльності підприємства ТзОВ «Феро-пласт», виробника пінополістирольних плит, що знаходиться за адресою вул. Шевченка, 171,  у місті Теребовля.

Пишучи звернення у різні інстанції, теребовлянці просять звернути увагу на роботу підприємства, яке виготовляє плити з пінопласту, повідомляє terebovlya.

«Ми розуміємо, що це надходження до бюджету, це робочі місця, але не треба цього робити за рахунок здоров’я людей, які проживають на цих вулицях і не тільки. Повірте, від тих запахів дихнути вже немає чим, а вікна постійно зачинені. Захворюваність людей зростає. На усне звернення до керівників даного підприємства встановити очисні споруди по очистці повітря іде одна відмовка – немає коштів», - розповідають вони.

За словами активістів, терпінню людей приходить вже кінець, і якщо не будуть вжиті заходи із закриття цього підприємства до встановлення очисних споруд, то вони говорять про необхідність прийняття радикальніших методів захисту свого життя і життя своїх дітей.

2
2

3
3

4
4

Начальник управління економіки Теребовлянської райдержадміністрації Галина Бугай розповідає, що хімічне виробництво піно-полістирольних плит відбувається у строго закритому режимі.  Для виробництва використовується полістирол, що спінюється, ПСВ-С в гранулах. Котельня „Феро-пласту” опалюється альтернативним газу методом – палетами. За день підприємство використовує близько 6 тонн цього біопалива. Внаслідок горіння цього біопалива, за словами Галини Андріївни, і утворюється дим.

5
5

6
6

7
7

Заступник голови РДА Андрій Кундрат цю інформацію підтверджує, але і не виключає того факту, що котел на підприємтві  вже відпрацював своє, адже за добре налагодженої роботи такого сильного диму не повинно було б бути.

Така відповідь надійшла на офіційне звернення громадян:

Державна екологічна інспекція України

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області

«Ваш лист щодо порушень чинного законодавства в частині охорони атмосферного повітря ТзОВ „Феро-пласт” Державною екологічної інспекцією у Тернопільській області розглянутий.

Повідомляємо, що державною екологічною інспекцією у Тернопільській області для повного  і всебічного проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони атмосферного повітря було надіслано запит на адресу Державної екологічної України для отримання згоди на проведення позапланової перевірки ТзОВ «Феро-пласт».

Про вжиті заходи за результатами перевірки буде повідомлено додатково.»

Внаслідок здійсненої перевірки сторони зобов'язалися  надати своєчасну, повну та достовірну інформацію про стан атмосферного повітря, визначення видів і обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря.

На сьогоднішній день є інформація, що перевірка на території «Феро-пласту» відбулась. Готується офіційний звіт. Будемо надіятись, що жителі міста отримають достовірну інформацію, а керівник підприємства поступить свідомо та відповідально, здійснивши усі необхідні зміни.

Фото задимлення - жителів міста Теребовля; фото заводу - із архіву сайту РДА.

Вибір читачів за тиждень

Відео