Орест Сарматський

Тернополянам розповіли, що робити після приїзду до Польщі

Оприлюднено рекомендації тим, хто через війну прибув з України у Польщу.

З перших днів російсько-української війни  тисячі українці у пошуках безпечного місця проживання ринули до Польщі.

Та навіть нині, на другий тиждень війни, не всі із прибулих у сусідню державу знають, як діяти у ситуації, в якій вони опинилися.

Отож, що ж робити після приїзду до Польщі?

Передусім, радять експерти, подбайте про безпечне місце проживання, за необхідності, скористайтеся допомогою польської влади.

- Польща надає, зокрема, необхідну підтримку, медичну допомогу або транспорт до місця проживання, дає можливість для легального перебування осіб, які перебувають у Польщі (візи, безвіз, дозвіл на проживання). Протягом кількох днів на сайті ua.gov.pl буде доступна спеціальна детальна інформація. Після перетину польського кордону, якщо ви хочете поїхати в іншу країну, вам слід звернутися до посольства цієї країн, - йдеться повідомленні.

Щодо документів, то усі вони корисні. Якщо у дитини немає посвідчення особи або паспорта, свідоцтво про народження стане в нагоді.

Ви можете в'їхати в Польщу і продовжити подорож. Якщо виникають проблеми, зверніться до посольства своєї країни.

Тепер, як привезти сім'ю.

Всю інформацію можна знайти тут: gov.pl

І ще. Усі особи, які втікають з України від воєнних дій і не мають гарантованого місця перебування (місця на ночівлю) у Польщі, можуть звернутися до рецепційного центру. Там вони одержать: інформацію щодо перебування у Польщі; їжу; основну медичну допомогу; місце для відпочинку. Потім їм буде повідомлено про те, де їх тимчасово поселять.

Усі біженці з України мають доступ до безкоштовної медичної допомоги та польських лікарів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео