Тамара Коблик

Тихо спи, без тривог. Пам'ятаємо: у боях загинув тернопільський журналіст і мандрівник Віталій Дерех

Віталій пройшов Майдан, з 2014-го року декілька років в складі «Айдару» воював на Донбасі. 24 лютого пішов знову захищати Україну, був командиром протитанкового відділення. 28 травня його не стало

У бою за Україну 28 травня загинув боєць ЗСУ, відомий тернопільський журналіст і мандрівник Віталій Дерех. Про це повідомляють у соцмережі його найближчі друзі.

За Віталієм Дерехом сумують колеги-журналісти, пластуни, друзі, які діляться спогадами та словами співчуття.

Ми друзі більше двадцяти років. Разом вчилися, разом працювали, разом вар‘ювали і коли була потреба - виручали одне одного з всяких різних штук, - написав на своїй фейсбук-сторінці журналіст, депутат Тернопільської районної ради Андрій Шкула.  - Віталіка люблять мої батьки, він був завжди гостем якого чекала моя сім‘я. Він був найщирішим з усіх кого я знав. Він хрестив мого сина. Він прекрасна і неймовірна людина. А тепер його нема… Але в добрих спогадах, від яких буде тепло, він є назавжди.

Дерех - легенда Пласту, журналіст, безстрашний мандрівник та філософ. З 6 років і до загибелі активний у «Пласті». Пластун-скоб. Співзасновник та виховник в пластовому курені ч.77 імені Івана Гавдиди. Лицар куреня Орден Залізної Остроги, - розповідає про друга на своїй сторінці у фейсбуці Назар Зелінка.

- Пройшов Майдан, витягував поранених з Інститутської, з 2014 року декілька років в складі Айдару воював на Донбасі захищаючи Україну. 24 лютого пішов знову захищати Україну. Спалив не одного російського танка і купу іншої техніки. Був командиром протитанкового відділення. У самому пеклі цієї війни загинув ….

Я з тобою познайомився в 2004 році на таборі «Чистої України». Потім ми разом брали участь у поході сумських студентів проти об’єднання вузів в серпні 2004. Нас разом арештували на кордоні Сумської і Полтавської областей і ми добу провели в Роменському райвідділі, - написав Taras Hryvul. - Ми перетиналися час від часу в пластових або громадських активностях, але про тебе завжди було цікаво слухати. Не здивувався, коли побачив тебе на Інститутській 20 лютого - бо хто ж буде на вістрі небезпеки, як не Дерех? Ти раніше почав воювати в 2014 році. І зараз ти був там. Хочу, щоб тебе пам’ятали!

Віталій Дерех був одним з найталановитіших журналістів і найяскравіших особистостей, з якими доводилося працювати. Неможливо було бути з ним поруч і не усміхатися, пригадує ексредакторка видань RIA плюс і 20 хвилин Ольга Юркова. 
 
Мав фантастичний літературний дар. Був абсолютно добрим і нічого не боявся. Був трохи - у хорошому розумінні - не від світу цього. Виходжував вдома вороненят, які випали з гнізда.Не пам'ятаю, щоб колись злився, обурювався, обмовляв. Пам'ятаю, як був готовий на будь-які божевільні експерименти: тусувався у таборі з ромами, просив гроші на вокзалі, скуповував тарганів. Слова «неможливо» для нього не існувало. Завдяки «Пласту» вмів виживати у дикій природі і ще багато чого. Любив гори, ходив у навколосвітні подорожі. Мав благородну душу, сміливість і честь, - написала вона на своїй фейсбук-сторінці. 

Колектив Терену глибоко сумує з приводу непоправної втрати. Тихо спи, без тривог. Пам'ятаємо. Вічна пам'ять Герою!!!

Фото з соцмереж друзів Віталія Дереха

Вибір читачів за тиждень

Відео