Триває епопея із гуртожитком на вулиці Текстильній у Тернополі

Чому приватизовувати кімнати у гуртожитках дозволяють не усім тернополянам? Цим поцікавилися депутати міської ради на сесії 22 грудня. А відтак - озвучили кілька припущень, що зіпсували настрій міському голові Сергію Надалу.

Спершу до трибуни, аби озвучити свій депутатський запит пішов Роман Навроцький. Він зачитав документ, де йшлося про приватизацію житлових приміщень у гуртожитку за адресою: вул. Текстильна, 2 (див. фото. – прим.). Свободівець вирішив у такий спосіб захистити інтереси виборців зі свого округу. Колеги із різних фракцій його радо підтримали. Мовляв, якщо усі мають право на приватизацію кімнат, то – всі, а не вибрані. Але цим обговорення гострої проблеми не завершилося.

Тернополяни напевно пам’ятають, як мешканці гуртожитку на Текстильній більше року «воювали» проти наміру міськради збудувати поряд із їхнім будинком нову багатоповерхівку. Та забудова мала постати за кілька метрів від людських вікон і на місці дерев (див. фото із сайту «20 хвилин» - прим.). Тож люди ініціювали пікети, написали звернення до ЗМІ. І будова таки не почалась, попри неодноразові спроби забудовника і при очевидній підтримці міськради попереднього скликання. Тепер тим, хто чинив найбільший спротив планам влади, тепер не погоджують приватизацію кімнат. Таке припущення зробив депутат із фракції «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Шкула.

- Я підозрюю, що це тиск на людей через те, що вони не дозволили забудувати сквер, де хотіли реалізувати черговий інвестиційний проект, - вважає Андрій Шкула.

Він – як журналіст неодноразово описував перипетії того конфлікту. Тож добре знайомий із мешканкою гуртожитку і головою ініціативної групи Галиною Цінкевич.

- Я проживаю у своїй кімнаті 5 років, тому подала документи на її приватизацію, - розповіла жінка, коли їй дали слово на сесії. – І нещодавно отримала відмову. Хоча 10 кімнат із 40-ка у гуртожитку вже приватизовані. Я не прошу землю. Не збираюся будувати будинок. Я хочу приватизувати кімнату на 13,5 кв. м.

На бік мешканців Текстильної, 2 став і керівник «Спілки голів ОСББ Тернополя», депутат із фракції «Об’єднання «Самопоміч» Сергій Лупак. Він також подав запит щодо цього гуртожитку, аби з’ясувати, чому дійсно між мешканцями є «рівні і є ще рівніші». Коли депутати 39 головами «за» схвалили і цей запит Галина Цінкевич не мало не розплакалася. Адже тепер у жінки і ще кількох мешканців гуртожитку, які прийшли із нею, з’явилася надія, що вони таки зможуть приватизувати свої кімнатки.

До речі, 22 грудня на сесії ухвалили також рішення, що стосується ОСББ. У 2016 році у Тернополі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків будуть звільнені від сплати земельного податку. Таку ініціативу на розгляд сесії виніс Сергій Лупак. Нагадаємо, плата за землю для ОСББ у 2015 році зросла у десятки разів. Згодом об’єднання звільнили від земельного податку, але тільки на 2015 рік.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео