Орест Сарматський

Цього року горіхів наїмося вдосталь? (Агро-новини)

вер09

Виробництво волоського горіха в сезоні 2017-2018 зросте на 4% до 113 тис. т у порівнянні з минулим роком.

Про це повідомляє Ореховод.

Завдяки державній підтримці комерційних виробників волоських горіхів, яка відновилася з 2017 р., очікується, що у цьому сезоні загальна площа садів зросте до 16,2 тис. га.

У 2016-2017 р. українські фермери зібрали 108 тис. т волоських горіхів.

У 2015 р. фермерські посадки складали 84% від загальної площі плодоносних садів, то у 2016 р. їх залишилось лише 77%.

2903
2903

Більша частина волоських горіхів в Україні виробляється дрібними фермерами, як часто не використовують добрива чи механізовані способи збору.

Виробники надають перевагу місцевим ортам саджанців волоських горіхів, проте не справляються з високим попитом та змушені частково імпортувати саджанці з Молдови та Білорусі.

Гречку на експорт потрібно вирощувати традиційним способом?

Виробники та переробники гречки спіткнулися із такою проблемою, як нетрадиційна технологія вирощування. Проте, гречку на експорт краще вирощувати саме традиційним способом.

Про це йдеться у матеріалі «Микола Малієнко: У вирощуванні гречки держава не раз наступала на граблі» від Kurkul.com.

Нетрадиційна технологія вирощування передбачає десикацію гречки гліфосатами або ж іншими десикантами.

«В результаті, коли вона потрапляє на комбінат, то в зерні гречки залишається надлишок пестициду. Якщо таку крупу експортувати закордон, вона, частіше за все не проходить по вимогам лабораторій, бо містить шкідливі речовини», ? повідомив директор СТОВ «Перемога», голова Асоціації виробників гречки Микола Малієнко.

2901
2901

На своєму підприємстві Микола Малієнко також дотримується традиційного способу вирощування гречки.

«Хоча ми, як насіннєве господарство, адже продукція наша йде на насіння і в переробку не потрапляє, могли б дозволити собі робити десикацію, але ж наша ціль відпрацювати класичну технологію», ? розповів Микола Малієнко.

Але спробувати новий спосіб вирощування гречки таки варто.

«Також, хочемо провести дослідження чи можна молотити детермінантну гречку напряму — без десикації і косіння. На окремій ділянці ми, все-таки, проведемо десикацію і основний масив покладемо у валки, таким чином з’ясуємо, де кращий врожай, а де негатив», — повідомив директор СТОВ «Перемога».

Відбувся перший фестиваль крафтових сирів від українських фермерів

У суботу й неділю 23-24 вересня 2017 р. у м. Київ (ВДНГ) пройшов Перший український фестиваль крафтового сиру Ukraine Cheese Awards Day 2017.

Протягом двох днів фестивалю усі учасники й відвідувачі могли прослухати лекції про те, як створити свою міні-сироварню чи молочний кооператив, що таке рух slow food і які нюанси мікробіології молока.

Про це повідомляє Kurkul.com.

Близько 300 різноманітних сирів представили більше 50 фермерських господарств з усієї України. Учасниками фестивалю стали фермерські господарства «Татусеві кізоньки», «Лісова ферма», «Золота коза», «Гарбузовий рай», «Стельмащук», «Лукачівка Еко», «Добродетель», «Добрий пастор», «Закарпатське руно», «Зарянівське», «Victor et  Louise Chevrerie», «Квітка Полісся», ФГ Олександра Макухіна, сімейна ферма «Білочі», родинна ферма Трухачових, молочний кооператив Cheesemania  та багато сироварень — сімейна сироварня «Козуля», Селиська сироварня, сироварнi «Джерсей», «PanBaran», «Іберія», «Сміляночка», «Алфея» та інші.

2902
2902

Також у рамках фестивалю пройшов конкурс на кращий крафтовий сир. Журі, до складу якого увійшли зірки кулінарії, визначали кращі сири у 26 номінаціях.

На дегустацію 9 членам журі було представлено 200 оригінальних українських сирів.

Вибір читачів за тиждень

Відео