Тетяна Бакай

Туристка з Тернополя побувала на базовому таборі Евересту і вийшла на одну з вершин у Гімалаях (фото, відео)

Висота гори  Кала-Патхар – 5 тис. 645 метрів. Піднімаючись на неї, Ореста Дешева подолала понад 170 кілометрів. Тепер жінка мріє про сходження на Еверест

На гору Кала-Патхар у Гімалаях заввишки 5 тис. 645 метрів нещодавно вийшла тернопільська туристка Ореста Дешева. Загалом вона подолала близько 172 кілометри, піднімаючись в гори, і по дорозі побувала на базовому таборі Евересту, що на висоті 5 тис. 364 метри. Побувати в Гімалаях і побачити найвищу вершину світу було заповітною мрією туристки. Вона вірить, що колись зможе вийти і на неї. Зауважимо, що Еверест (Джомолунгма) заввишки 8 тис. 849 метрів вища за Кала-Патхар на 3 тис. 500 метрів. Про підготовку, враження від подорожі у Гімалаї та труднощі на шляху до сходження на вершину Ореста Дешева розповіла Терену. 

У мене вже давно була мрія побачити Еверест і ось вирішила, що настав час її здійснити. Я запланувала свою поїздку саме на травень, тому що у цей період відбуваються сходження на Еверест, і я дуже хотіла побачити тих альпіністів. До того моєю найвищою вершиною був вулкан Тейде в Іспанії. А цього разу вдалося побувати на базовому таборі Евересту і вийти на нову вершину, — розповідає туристка.

Ореста Дешева ходить в гори вже багато років, часто разом з нею мандрує кіт Кефір 

Готувалася близько чотирьох місяців 

Ореста Дешева вже багато років захоплюється подорожами та ходить в гори. Часто мандрує разом зі своїм котом Кефіром. До поїздки в Непал готувалася близько чотирьох місяців. Активно займалася у спортзалі, пішки ходила з роботи додому, збирала різне туристичне спорядження. Але більшість у неї вже було готове, адже це не перша її подорож. 

Дорога до місця призначення зайняла у мене орієнтовно 1-1,5 доби. Загалом моя подорож тривала три тижні, а сходження на гору тривало орієнтовно 10-12 днів. За цей час ми подолали десь 172 кілометри. Нас супроводжували український та непальський гіди,  а також портери, які носили наші речі. Здивувало те, що хоч вони маленькі зростом, однак несли на собі досить важкі сумки, – каже тернополянка. 

У Гімалаях туристів супроводжували гіди і портери, які носили речі

На висоті було важко дихати – це найстрашніше 

Як розповідає туристка, дістатися вершини було неважко, але хвилювалася за нормальну акліматизацію. 

Я боялася, щоб раптово не захворіти, тому що чим вище, тим менше кисню, і було важко дихати на повні груди. Це було найстрашніше. А стосовно самого сходження не переживала, адже я готувалась до цього. Нам одразу сказали, що тут висока складність треку, — зазначає Ореста.  

Хоч труднощі дорогою й виникали, однак вигляд Гімалаїв захоплював і відволікав від фізичного навантаження. 

Коли ми піднялись на висоту понад 3 тис. 500 метрів, то побачили як цвітуть рододендрони. Ця краса перебивала усю втому, – розповідає тернополянка.  

Дорогою туристам зустрілися неймовірної краси рододендрони

Важливо мати з собою зручне взуття

Для подорожі в гори, особливо на таку висоту, варто мати все необхідне спорядження та зручний одяг і взуття. Важливі трекінгові палички, які розвантажують руки і ноги та беруть на себе навантаження при ходьбі. 

Ці палички можна придбати і в Непалі за досить хорошу ціну та не везти їх аж з України. Також важливо мати розношені трекінгові черевики, тому що ходити треба багато, тож взуття повинне бути максимально зручне. Не варто забувати й про спальник, адже усі локації на висотах, де ми ночували, не опалюються, тому важливо, не змерзнути уночі. Також головним є хороший сон, адже це допомагає нормальній акліматизації, – каже туристка. 

Найнижчою температурою під час сходження було -10 градусів на самій вершині гори Кала-Патхар.

Взяла з собою бабусину вишиванку та прапор 

Поїхати в Гімалаї і побачити Еверест було мрією Орести Дешевої і вона вирішила здійснити її, незважаючи на складні часи в Україні. Жінка розуміє, що війна триває, і не всі можуть зрозуміти її рішення про таку подорож. Однак, як каже вона, час зараз дуже не певний і відкладати поїздку ще більше не хотіла. 

Я розумію, скільки людей, стільки й думок, як позитивних, так і негативних. Але життя зараз непередбачуване, тому я вирішила здійснити свою мрію. Так, ми маємо допомагати армії, донатити і не забувати про війну. Тому для мене важливо було взяти з собою на сходження до базового табору український прапор та бабусину вишиванку. Адже там збираються люди з цілого світу, і я хотіла ще раз нагадати їм про Україну, — каже Ореста Дешева. 

У подорож в Гімалаї Ореста Дешева взяла прапор та бабусину вишиванку 

Загалом Ореста Дешева мандрує вже 14 років. За цей час побувала в 17 країнах: Еміратах, Скандинавії, Дубаях та багатьох країнах Європи. Каже, дуже любить гори, адже піднімаючись на них, почувається вільною. 

Є якесь таке внутрішнє відчуття, що коли ти виходиш на гору, то переборюєш власні страхи. Це не лише для галочки, що ти побувала на вершині, а це боротьба з самою собою, — ділиться відчуттями тернополянка. 

Зараз Ореста Дешева відпочиває від подорожі та поки що не планує наступної. Однак згодом, каже, обовʼязково відвідає нову країну. 

Фото з особистого архіву Орести Дешевої 

Вибір читачів за тиждень

Відео