Ростислав Фук

У Львові стріляли у відому мовознавицю Ірину Фаріон

Триває операція із затримання нападника. Жінка у важкому стані в лікарні

У Львові стріляли в мовознавицю та колишню народну депутатку Ірину Фаріон. Про стрілянину повідомила поліція області. Джерело у правоохоронних органах уточнило, що потерпіла - це Ірина Фаріон, пише hromadske. 

За даними поліції, 19 липня о 19.30 надійшло повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу.

Фаріон госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Нині медики рятують їй життя.

У Львові та на території області проводять спеціальну поліційну операцію із затримання нападника, до якої залучили співробітників усіх служб та підрозділів поліції Львівщини.

Важко щось коментувати. Жахлива новина про замах на вбивство серед білого дня у Львові. Помолимось за здоровʼя пані Ірини! Медики роблять все можливе. Головне зараз врятувати життя та знайти зловмисника, – написав у телеграмі мер Львова Андрій Садовий.

За даними депутата Львівської міськради Ігоря Зінкевича та журналістки Марти Оліярник, стрільця бачили сусіди, він нібито був у рукавичках і зброя була без глушника.

Довідково

Ірина Фаріон — українська мовознавиця, блогерка, громадська діячка та колишня народна депутатка від консервативно-націоналістичного Всеукраїнського об’єднання «Свобода». А за часів СРСР вона була членкинею Комуністичної партії Радянського Союзу.

У Верховній Раді популяризувала ідею важливості української мови, зокрема виступала проти «Закону Ківалова-Колесніченка». Закон від 2012 року, який зрештою визнали незаконним, передбачав офіційну двомовність в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків. Тоді низка обласних та місцевих рад визначили регіональною мовою російську.

У грудні 2012 року політикиня розкритикувала намір уряду скасувати обов’язковість дублювання фільмів українською, а також неволодіння державною мовою тодішнього глави Кабінету Міністрів Миколи Азарова. Вона звернулася до ексглави уряду: «Мову не знають ті, які або політично упереджені, або розумово відсталі».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео