Олеся Поліщук

У Росії помер відомий виходець з Тернопільщини

6AAB706B-D92F-4437-AB63-3CE1BB79438F

Вчора, 17 жовтня, в Росії на 84-му році пішов з життя наш земляк Іван Васильович Ярема, доктор медичних наук, член-кореспондент РАН, декан лікувального факультету, професор кафедри госпітальної хірургії Московського медико-стоматологічного університету, випускник Чортківського медичного училища 1955 року.

Про це повідомили на сайті Чортківського медичного фахового коледжу.

Народився Іван Васильович Ярема 16 травня 1938 року в с. Кудринці Чортківського району. У 1955 році закінчив Чортківське медичне  училище та отримав диплом фельдшера. Після закінчення в 1967 р.  лікувального факультету 1-го ММІ залишився працювати молодшим науковим співробітником на кафедрі загальної хірургії. У 1970 р. достроково закінчив аспірантуру, здобув звання кандидата медичних наук і з вересня 1970 р. почав працювати  на кафедрі госпітальної хірургії 1-го Московського медико-стоматологічного університету.

- Іван Васильович Ярема, працюючи за межами України, ніколи не поривав зв’язків зі своєю Альма Матер. Під його науковим керівництвом ряд викладачів коледжу захистили дисертації та отримали звання кандидатів медичних наук. У книжковому фонді коледжу знаходяться його наукові праці із дарчими автографами. Перебуваючи у рідному краї, Іван Васильович не пропускав нагоди відвідати наш навчальний заклад, - йдеться у повідомленні.

У 1981 р. Іван Ярема захистив докторську дисертацію і з 1982 р.  до липня 2021 р.  –  професор, завідувач кафедри госпітальної хірургії  ММІ.  Понад 40 років працював  у системі вищої освіти, підготував 117 кандидатів та 42 доктори медичних наук, автор 500 наукових робіт та 19 посвідчень про  винаходи. Член-кореспондент РАН, кавалер ордена «Знак Пошани».

Колектив коледжу висловлює співчуття рідним та близьким покійного.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео