Ростислав Фук

Народний стрій та посуд Тернопільщини можна побачити на виставці у краєзнавчому музеї (фото)

Виставка доповнена локаціями із майстер-класами

Виставку «Етновідлуння крізь віки», присвячену 135-річчю Першої крайової етнографічної виставки, відкрили у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Про це повідомили на сторінці музею у фейсбуці.

На виставці найбільшу увагу співробітники приділили представленню українського народного строю Тернопільщини. Також представили фотокопії світлин, які були зроблені на Першій крайовій етнографічній виставці у 1887 році. Окрім того, у виставковій залі експонуються речі та предмети побуту українців, якими користувалися у минулому, а саме: килими, рушники, керамічний посуд, дерев’яні вироби, праски тощо. Виставка доповнена локаціями із майстер-класами.

В той час цей захід набрав історичної ваги для українців. Репортаж із етнографічної виставки робив журналіст газети «Львівський кур’єр» Іван Франко. Він написав про виставку: «… має неабияке значення не тільки теоретичне, наукове, а й практичне, бо пробуджує серед широких кіл інтелігенції живе зацікавлення народом, відкриває можливості збуту оригінальних виробів домашнього промислу, а для учасників стає великим заохоченням далі розвивати свої здібності, виховувати смак на вітчизняних взірцях», – пишуть на сторінці музею.

Відкриття виставки проводили під музичний супровід студентів Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. С. Крушельницької – Оксани Гладкої, дуету бандуристок та духового оркестру.

Фото Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео