Анастасія Кисіль

У Тернополі почав працювати центр із пошуку безвісти зниклих під час війни

Рідним, які самостійно шукають безвісти зниклих через соцмережі, радять звертатися до спеціалістів. Бо оприлюдненою інформацією в мережі можуть скористатися шахраї і окупанти

Центр з питань пошуку зниклих безвісти почав працювати у Тернополі.  Його діяльність зосереджена на узагальненні даних про зниклих безвісти за особливих обставин та незаконно затриманих окупантами військових та цивільних громадян. Фахівці збирають інформацію про зниклих та передають її у Київ, де залучать до роботи пошукові групи, Нацполіцію, СБУ, Головне управління розвідки. Про це повідомив під час брифінгу 19 вересня регіональний координатор з питань осіб зниклих безвісти у Тернопільській області Петро Гурняк. 

До нас звертаються сім’ї, в яких зникли родичі чи близькі. Ми складаємо таблицю, куди вносимо всі дані людини. А таку інформацію треба зібрати, бо в Україні через війну зараз дуже багато зниклих безвісти. Далі подаємо дані у Київ, де ведуть пошукові роботи. Там є спецгрупи, які вносять інформацію в базу даних, і, якщо людина знаходиться в полоні, її обмінюють якнайшвидше, - каже він.

Деякі тернополяни починають розшук своїх зниклих родичів самостійно за допомогою фейсбуку. Проте голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш радить звертатися до спеціалістів. Він пояснює, що інформацією, яку рідні оприлюднюють у соціальні мережі, можуть скористатися шахраї та окупанти. 

Якщо звернутися у центр, то пошуком займатимуться спеціалізовані силові структури, які мають можливість  знаходити людей не тільки по фото, а, наприклад за номером телефону. Фейсбук - це один зі шляхів пошуку. Але коли ми подаємо у відкриті джерела інформацію про військових зниклих безвісти, нею можуть скористатися наші вороги. Також інформацію, яку залишають у фейсбуці, можуть використати шахраї, - пояснює він. 

Люди, які приїхали з окупованих територій, можуть також подати відповідну заяву у Тернополі. 

Довідка

Координаційний центр розташований у приміщенні “білого дому” у Тернополі, прийом громадян з 9.00 до 12.00. Адреса: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, другий поверх, 218-ий кабінет. Звернутися у центр можна за номерами телефону: 096 490 49 74, 067 939 93 40 (юрист), email dodge-gzo@ukr.net.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео