Тамара Коблик

У Тернополі відкрили нову скульптуру (фото)

Автором скульптури та одноосібним меценатом є киянин Дмитро Савенко

Садово-паркову скульптуру «Джура» відкрили у парку Нацвідродження у Тернополі. Про це повідомив міський голова Сергій Надал.  Автором скульптури та одноосібним меценатом є киянин Дмитро Савенко. Викуваний Джура уособлює силу духу українців, нездоланність та волю до перемоги.

Участь у відкритті скульптури взяли курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою, розповідають на сторінці навчального закладу у фейсбуці.

Джу́ра, або чу́ра — так називали в XVI-XVIII століттях зброєносця, учня козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом із козаками вони ходили в походи, брали участь у боях. Січ для хлопця-джури була справжньою школою козацтва. Крім навчання військовому мистецтву, джури виконували багато іншої роботи – куховарили, доглядали за хворими та пораненими, служили у церкві.

Залізна скульптура постаті Джури складається з великої кількості шматочків чорного заліза. Юний герой, озброєний шаблею та книгою знань - відважний, сильний, натхненний і водночас тендітний, щемливо молодий, відкритий майбутнім випробовуванням. 

Фото зі сторінки Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео