Тамара Коблик

У Тернополі відзначили річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки (фото)

Після окупації Львова Тернопіль фактично перетворився на другу столицю ЗУНР. Тут певний час знаходився уряд новоствореної держави

У Тернополі з нагоди річниці проголошення ЗУНР на Микулинецькому кладовищі  всечесні отці відслужили панахиду, а представники влади та громадськості поклали квіти до могил Січових стрільців. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації.

Як зазначив заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко, саме цей день був доленосним у створенні незалежної української держави початку ХХ століття.

Сьогоднішній день є особливим в українській історії, тому що має назву «Листопадового чину», «Листопадового зриву». Але ще це 104-річниця із дня створення ЗУНР. Саме 1 листопада українські стрільці у Львові взяли владу в свої руки, підняли синьо-жовтий прапор. Тоді потужна хвиля національної революції прокотилась по всій Галичині. 1 листопада 1918 року синьо-жовтий прапор замайорів і над нашим містом,  - сказав Віктор Устенко.

Нагадаємо, що Тернопіль був одним із центрів тих доленосних подій. Після окупації Львова місто фактично перетворилось на другу столицю ЗУНР. Тут певний час знаходився уряд новоствореної держави. Він засідав у приміщенні недіючої гімназії, а сьогодні ЗОШ № 4 у центрі Тернополя.

Фото Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео