У Тернополі створили громадську люстраційну раду

Громадські активісти єднаються.

Сьогодні відбулася презентація громадської люстраційної ради регіону. До роботи у ній зголосилося 10 організацій - місцеві осередки «Правого сектору», «Самооборони майдану Тернопільщини», «Тризубу», «Кредитного майдану», ГО «Автомайдан»,інформує ZIK.

Досвідом з тернопільськими активістами поділилися їхні колеги з Львівщини. Громадська люстраційна рада працює там уже кілька місяців, збирає факти порушень, які вчиняють чиновники, та передає їх правоохоронцям. Серед здобутків львів’ян – звільнення скандальних посадовців.

«Це люстрація органів місцевого самоврядування, державної влади, судових і правоохоронних, фіскальних органів. У Львові ми започаткували новий формат, якого не було раніше. Сподіваємося, що подібне буде запроваджено і на Тернопільщині», – розповіла представниця громадської люстраційної ради Львівщини, адвокат Галина Янко.

За словами учасника цієї ради Ярослава Візняка, основна мета її діяльності – залучення громади до контролю влади.

«Ми декларуємо, що прямуємо до Європи, і повинні жити за певними стандартами. Усі адміністратори, державні виконавці – це слуги народу. Маємо це розуміти. Вони живуть на заробітну плату з наших грошей. Тому повинні якісно робити свою роботу», – зазначив пан Ярослав.

Члени новоствореної ради в Тернополі обіцяють широко висвітлювати люстраційні процеси у регіоні. Інформувати громадськість про скандальні справи на Тернопільщині планують і львівські активісти.

«Люстраційна рада Львівщини доросла до такого рівня, що посадовці розуміють: якщо ми взялися за справу, вона буде завершена. Ми супроводжуємо питання в юридичній площині, люди готові прийти на акції протесту», – зазначила Галина Янко.

Усі активісти, які підтримали створення люстраційної ради на Тернопільщині, підписали декларацію про спільні дії. Організатори запевняють, що не залишать проблеми регіону.

Вони також закликають всі громадські організації приєднуватися до діяльності ради і запевняють, що робота комісій буде прозорою, і на їх засідання зможуть приходити всі зацікавлені громадяни.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео