В тролейбусі, як у бляшанці із шпротами

bez-nazvanyya

«Не дощ, не сніг – стримати мене не зміг» – ось кілька слів із відомої пісні української співачки Тіни Кароль, які влучно описують життя жителів нашого міста. До речі, слова пісні написав тернопільський поет Сергій Лазо.

На Тернопільщині досі не можуть впоратися із проблемами, яких завдала негода 13 листопада. Тоді за два дні в області випало 60 сантиметрів снігу, а комунальні служби, як то буває часто, виявилися неготовими – дороги не прогорнуті, не посипані, у місті транспортний колапс. Вже майже тиждень тернополяни ходять на роботу пішки, долаючи щодня по кілька кілометрів. Транспорт не їздить, а той що є – доживає свої останні дні – у багатьох маршрутках через наплив пасажирів – зламані двері, повідомляє ПРО.те.

– Я вийшла на зупинку ще в сьомій годині, – скаржиться тернополянка Марія Іванівна. – А зараз котра? Пів дев’ятої! Можете собі уявити. Мороз – 7 градусів.

– Я шокована! Знаю, що люди ходять пішки, то ж могли посипати! – підтримує її жінка поруч. – Он на Івано-Франківщині все розчистили, проте понеділок-вівторок зробили вихідними. Я шокована!

У міській раді кажуть – вони самі шоковані. Ще вчора у них все було «під контролем», а вже сьогодні ті, хто мав чистити дороги – просто їх підставили.

Але від цих слів тернополянам ні тепло, ні холодно. Хоча, все таки – холодно, бо чекаючи на транспорт, доводиться простояти на морозі по годину-дві. Тому й пускаються йти пішки. Тільки от проїзною частиною, яка не посипана. Стежок немає, а ті що є – травматичні.

Аби якось згладити ситуацію, влада зробила на кілька днів проїзд в електротранспорті – безкоштовним. Звичайно, скористатися таким «подарунком» вдалося не всім, бо місця не вистачило. Воно й логічно – зібрати кошти за проїзд, коли в тролейбусі, як у бляшанці із шпротами – завдання для контролера нереальне. Тоді влада кинула ще одну кістку, щоб, як-то кажуть «собака не гавкала» – травмованих тернополян лікуватимуть за кошти комунальників, які не прогорнули дороги.

Кажуть, на власних помилках вчаться, тільки й ця приказка не про нас. Подібна ситуація в Тернополі була у 2012 році. Тоді комунальні служби теж не були готовими до приходу зими. Мороз морозом, тільки після снігового лиха приходить на зміну інше – через плюсову температуру в місті з неналежним водовідведенням на дорогах починається справжнісінька повінь. А ще з дахів будинків звалюються снігові шапки. Тепер тернополянам доведеться розвивати нові фізичні навички – дивитися і під ноги, і що там – над головою.

Вибір читачів за тиждень

Відео