Тамара Коблик

В Україні подорожчали молочні продукти

Кількість корів у 2023 році зменшилася на майже 40% порівняно з 2017 роком

В Україні ціни на молоко та молочні продукти збільшилися на 10% протягом 2023 року. Середня вартість молока (1 л) 3,2% жирності становить 35 грн. Причин здорожчання кілька, одна з них – зростання цін на сировину, однак надалі ситуація може змінитися. Про це пише АgroNews.ua.

Так, наприкінці грудня ціна на сировину досягла понад 15 грн/кг, що відображає подорожчання майже на 30% за 4 місяці. Як розповіла менеджерка з маркетингу оптового аграрного ринку “Шувар” Тетяна Попович OBOZ.UA, основною причиною підвищення цін є саме дефіцит сировини.

Він обумовлений зниженням чисельності великої рогатої худоби. Наприклад, кількість корів у 2023 році зменшилася на майже 40% порівняно з 2017 роком.

Також цінові показники залежать від імпорту молокопродукції: “Високі ціни на внутрішні молочні продукти можуть призвести до збільшення їхнього імпорту. Підвищення витрат на енергію, пальне та логістику для переробних підприємств також сприяють зростанню цін”, – каже експертка.

Чи зміниться ціна на молочку надалі?

Є ймовірність, що ціни на молочну сировину можуть піти до низу, оскільки переробні компанії зараз стикаються з обмеженнями у фінансових ресурсах, необхідних для підтримання високих закупівельних цін.

Однак загострення ситуації з логістикою, спричинене війною в Україні, також вносить корективи у підвищення цін на продовольчі товари. У цьому випадку йдеться й про молочні продукти.

Вибір читачів за тиждень

Відео