Орест Сарматський

В Україні прогнозують рекордний урожай кукурудзи (Агроновини)

1201 (Copy)

Дощі, які пройшли на території України в травні, сформували умови для рекордного врожаю кукурудзи, за рахунок якого валовий збір зернових в 2020 році може досягти 68 млн т. 

Про це повідомила  начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, передає УНІАН.

На думку Адаменко, українські аграрії зможуть зібрати 68 млн т врожаю в цьому році, якщо на території країни збережуться сприятливі умови для росту і рекордного врожаю кукурудзи.

– Щоб зібрати 68 млн т врожаю зернових, потрібен рекорд по кукурудзі. По пшениці в цьому році точно не буде рекорду – через посуху в березні-квітні постраждали посіви в Одеській, Херсонській та інших південних областях, де пшеничні поля найбільші в Україні, – сказала вона.

Експерт підкреслила, що, хоча дощі забезпечили зволоження 80% посівних площ країни, на півдні опади були не такими великими, а в деяких районах зберігся ґрунтова посуха. За словами Адаменко, зволоження ґрунту під ранніми зерновими культурами покращилося, але не досягло оптимального рівня.

В Одеській, Херсонській та інших південних областях урожай пшениці очікується на рівні нижче середнього.

1202 (Copy)
1202 (Copy)

Фермери не можуть скористатись програмами держпідтримки

У 2020 р. уряд пропонує фермерам багато можливостей отримати підтримку від держави — дотації, бюджетні субсидії, часткова компенсація витрат, часткове відшкодування вартості техніки та обладнання, пільгове кредитування тощо.

Проте із отриманням допомоги у аграріїв виникає багато проблем. Про це йдеться у матеріалі «Державна підтримка фермерства: відсутність стратегії та непрацюючі програми» на kurkul.com.

Зазначається, що в кінці лютого уряд затвердив програму державної підтримки АПК на 2020 р. Програма передбачає 4,2 млрд грн на 5 напрямків підтримки. Пізніше уряд дещо розширив програму, проте в Асоціації фермерів та приватних землевласників України стверджують, що ці дії є непослідовними та нерезультативними, адже відсутня нова Концепція розвитку фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації (попередня закінчується в 2020 році).

Пропозиції Асоціації щодо продовження та удосконалення Концепції МЕРТ не врахував.

У минулому році фермери користувалися програмою здешевлення кредитів, але, на жаль, всім не вистачило. Хто перший подав, той і отримав. В цьому році ця програма ще не працює. Компенсацію вартості техніки теж багато хто не отримав.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео