Тамара Коблик

В Україні рекордно високі ціни на банани

Роздрібні ціни коливаються від $1,7 до 1,8 за кг

Станом на кінець квітня 2024 року оптова ціна на банани в Україні за 1 кг сягнула $1,26 долара і перевищила торішній рекорд у $1,23 за. А роздрібні ціни коливаються від $1,7 до 1,8 за кг. Про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що зазвичай саме в Україні найнижчі ціни на банани в регіоні, проте агресія Росії призвела до блокування портів, що різко накрутило ціни на місцевому ринку, тому що банан ввозиться тепер з портів інших країн.

За інформацією аналітиків, ціни на банани в країнах Східної Європи також знаходяться на рекордно високому рівні для цього періоду року. І хоча перевищення попередніх рекордних рівнів цін порівняно невелике, воно чинить негативний вплив на перспективи споживання.

Можна відзначити дві головні причини зростання цін на банани в Східній Європі цього року. Перша – це кліматичні зміни, які негативно впливають на обсяги виробництва цих фруктів у країнах Центральної Америки… Друга причина – це порівняно високі ціни на яблука, що дає змогу роздрібній та оптовій торгівлі підвищувати й ціни на банани, – пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео