Орест Сарматський

В Україні тваринницькі ферми працюють без прибутків (Агроновнин)

2301 (Copy)

Керівники галузевих асоціацій у тваринництві заявляють, що основна маса великих, середніх і малих тваринницьких ферм працюють «у нуль» або «в мінус».

Про це пише agronews.ua. 

– Підприємства тваринництва є постачальниками сировини чи не для 90% переробників, тож м’ясна і молочна галузі є заручниками цієї ситуації. Однією з головних причин збитковості тваринницького бізнесу називають низьку закупівельну ціну на сировину, – підкреслив Микола Бабенко, генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві та виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».

Експерт наголосив, що галузеві асоціації тваринників і свинарів розгойдують тему підвищення закупівельних цін для виведення бізнесу в тваринництві «хоча б у нуль». Проте сподіватися на лобістів підвищення цін – це хибний шлях розвитку тваринництва.

– По-перше, переробні підприємства в Україні закуповують свиней і сире молоко за одними з найвищих у світі цінами. По-друге, безпідставне, не пов’язане зі зростанням платоспроможності населення підвищення цін – це шлях в нікуди, – зазначив він.

Фахівець додав, що такі кроки відразу позначаються на кінцевій продукції – м’ясі, ковбасах, сирах та інших продуктах переробки м’яса та молока. Обсяг споживання м’яса і молока різко падає, у м’ясних і молочних продуктах зростає частка низькоякісної сировини, і про конкурентоспроможність на європейському ринку, та і на внутрішньому в конкуренції з продуктами з ЄС, говорити не доводиться.

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Стало відомо, чи вистачить запасів вологи у грунті ярим культурам в Україні

Ззволоження метрового шару ґрунту під озимими зерновими культурами на більшості площ західних, північних, місцями в центральних областях України було оптимальним – 121-170 мм продуктивної вологи і надлишковим – 171-218 мм. Про це повідомляє Укргідрометеоцентр, пише agronews.ua. 

На більшості площ Харківської, Дніпропетровської, окремих площах Полтавської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Хмельницької, Волинської та Сумської областей запаси продуктивної вологи були оптимальними – 81-120 мм.

Незадовільний зволоження (менше 40 мм продуктивної вологи) і недостатнє (51-80 мм) спостерігалась у південних, Донецькій, Луганській, на більшості площ Кіровоградської, на окремих площах Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Вінницької областей.

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ теж було оптимальним (121-170 мм і більше) і задовільним (80-120 мм продуктивної вологи). У Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Чернівецькій, на більшості площ Чернігівській і на окремих Волинської, Київської та Вінницької областей спостерігалося перезволоження ґрунту. Лише на окремих площах Черкаської, Миколаївської та Херсонської областей запаси продуктивної вологи становили 53-80 мм.

Запаси продуктивної вологи під цукровими буряками як в орному, так і метровому шарах ґрунту були на рівні достатніх та оптимальними.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео