Тамара Коблик

В Україні запровадили національний стандарт на картоплю

Національний стандарт передбачає основні характеристики та норми для картоплі з урахуванням її сортності, які описують зовнішній вигляд, запах, смак картоплі, вид її внутрішньої частини

В Україні розробили та запровадять з 1 червня національний стандарт на продовольчу картоплю ДСТУ 9221:2023. Норми діятимуть відповідно до наказу №102 ДП “Український науково-дослідний та навчальний центр проблем стандартизації та сертифікації якості”. Про це повідомили у пресслужбі установи.

Тепер в Україні залежно від термінів збирання розрізнятимуть картоплю ранню та пізню. Залежно від якості її ділять на три класи – екстра, 1 сорту та 2 сорту. Залежно від використання картопля може бути митою і немитою.

Національний стандарт передбачає основні характеристики та норми для картоплі з урахуванням її сортності, які описують зовнішній вигляд, запах, смак картоплі, вид її внутрішньої частини.

Стандартом вказується допустимий вміст токсичних елементів у продовольчій картоплі та подано вимоги до його калібрування. Окремі пункти присвячені маркуванню товарної етикетки картоплі, особливостям її фасування, транспортування.

Стандарт також передбачає принцип відбору проб при реалізації картоплі, методи контролю отриманих результатів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео