Орест Сарматський

Вчені розробили робота для знищення бур’яну (Агроновини)

0301 (Copy)

Вчені з Британії розробили унікального робота для сільського господарства. Нова розробка здатна ідентифікувати та миттєво знищувати бур’яни. Робот розрізняє до 26 різновидів шкідників, пише “Агро-Центр”.

Розробли винахід в Національному центрі точного землеробства Великобританії та назвали Hyperweeder. Робот може одразу знищувати бур’ян або ж розпилювати гербіциди. Він оснащений системою штучного інтелекту та спеціальними мікролазерами.

Зараз робот кріпиться до задньої частини трактора, проте науковці планують вдосконалювати свою розробку та зробити його повністю самостійним. Для розпізнавання буряну робот має спеціальні датчики. Робот видаляє бур’ян за допомогою мікролазера, нагріваючи рослини до 95?С.

- Буде потрібно чимало часу, щоб сільськогосподарські роботи стали масовими, доступними і широко використовувалися в сільському господарстві. І ще не ясно — чи зможуть такі рішення мінімізувати використання гербіцидів. Проте якщо Hyperweeder доведе свою ефективність, то це значно скоротить кількість отрутохімікатів в полях і прискорить процес впровадження робототехніки, — додають розробники.

В Україні поменшало особистих сільськогосподарських господарств

Станом на 1 січня 2019 року особистих селянських господарств в Україні стало на 0,9% менше, ніж торік. Про це повідомляє Державна служба статистики України, пише “Агро-Центр”, з посиланням на Укрінформ.

На початку поточного року в Україні налічувалось 3 996,5 тис. особистих селянських господарств, що на 0,9% менше, ніж станом на 1 січня 2018 року. У користуванні особистих селянських господарств на 1 січня 2019 року знаходилось 6 132,2 тис. га землі, що на 0,7% менше, ніж торік.

Кількість таких господарств зменшилась у більшості областей України за виключенням Черкаської.

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Як повідомлялось, за даними Держстату, станом на 1 січня 2018 року в Україні налічувалось 4 031,7 тис. особистих селянських господарств, що на 1,1% менше, ніж станом на 1 березня 2017 року та на 1,9% менше, ніж на 1 січня 2016 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео