Орест Сарматський

Величезний надлишок свиней може зруйнувати свинарство ЄС та України (Агроновини) 

1101 (Copy)

У свинарстві ЄС настає велика криза. Через заборони ввезення свинини до азійських країн з Німеччини та з декількох данських м’ясокомбінатів, значно зменшився забій свиней, а надлишок свиней, що переростають продовжує накопичуватися на свинокомплексах. 

Із-за зменшення експорту, внутрішній попит країн ЄС не здатний покрити пропозицію свинокомплексів та м’ясокомбінатів ЄС.

Про це повідомляє agronews.ua.

Через швидке зниження цін, у кількох країнах-членах ЄС вже розпочалося скорочення частини поголів’я свиноматок. Зараз німецька свинина переважно постачається на єдиний ринок ЄС, що відбулось після втрати доступу до основних азійських ринків, таких як Китай, Японія, Південна Корея, Філіппіни.

Африканська чума свиней (АЧС) у Німеччині здатна вплинути і на Україну. Тут варто згадати, що поширення АЧС у Західній Європі відбувалося останні 5 років, коли в Україні набув поширення нелегальний ринок свиней інфікованих АЧС. Практика продажу інфікованих свиней в Україні, без оголошення карантину, триває і понині.

Причина цього – відсутність компенсацій свинокомплексом у випадку АЧС вже понад 8 років. Тепер і внутрішній ринок України знаходиться під впливом надлишку дешевої свинини з ЄС.

За оцінками м’ясної галузі, 590 000 тварин чекають на забій у Німеччині. Державні субсидії на зберігання нереалізованого м’яса є одним із варіантів вирішення проблеми, але виплати плануються не відразу.

Надмірна пропозиція спричиняє падіння цін.

Заборони на ввезення німецької свинини, введені Китаєм та іншими країнами після виявлення АЧС у Німеччині, також призвели до зниження цін.

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Тепла зима призведе до захворювань озимих культур — прогноз

Зима буде теплішою на 1-1,5°C, що може призвести активного поширення хвороб серед озимих культур.

Про це повідомляє Укргідрометцентр, пише kurkul.com.

Середня місячна температура передбачається від -3°C до 2°C, що на 1-1,5°C вище середніх багаторічних значень.

— Місячна кількість опадів очікується на рівні 32-82 мм, на Закарпатті та в горах Криму до 108-132 мм, що в межах середніх багаторічних значень, — йдеться у повідомленні.

На думку експертів, така погода призведе до активного поширення різних хвороб серед озимих культур.

Поки ще рослини знаходяться в задовільному стані, подекуди фіксуються випадки септоріозу та фомозу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео