Олена Чепіль

Верховний Суд скасував рішення судів двох інстанцій про звільнення ексочільника Держпродспоживслужби Тернопільщини

Справу скерували на новий судовий розгляд до Тернопільського окружного адміністративного суду

Своє звільнення з посади оскаржує в судах ексочільник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець. 2 березня Верховний Суд України скасував рішення судів двох інстанцій щодо його непоновлення на посаді керівника управління. Справу скерували на новий розгляд до суду першої інстанції – Тернопільського окружного адміністративного суду.

Нагадаємо, Василь Хомінець очолив Головне управління Держпродспоживслужби області з січня 2017 року. Звільнили його з цієї посади у грудні 2020 року. Причина: негативна оцінка щорічного оцінювання результатів виконання завдань державним службовцем. Відтак Василь Хомінець почав судитися. 

Почалося все з того, що мені виставили негативну оцінку за мою роботу. З таким рішенням був не згідний, адже виконував, а в деяких випадках перевиконував завдання, які були мені поставлені. Саме тому, аби захистити свою честь і гідність, я був змушений судитися, - прокоментував Терену Василь Хомінець, який нині є депутатом Тернопільської обласної ради.

Суди першої та апеляційної інстанцій не надали правової оцінки відповідності законодавству проведеної процедури та результатів оцінювання за критеріями виставлення балів. При цьому суди попередніх інстанцій при вирішенні спору вказали на дискреційність повноважень відповідача щодо визначення та виставлення оцінки за виконані завдання. Тобто керівник мав право виставляти оцінку на власний розсуд. 2 березня Верховний суд задовольнив касаційну скаргу в інтересах Василя Хомінця про скасування  рішення Тернопільського окружного адміністративного суду  та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду, якими відмовлено у задоволенні позову про поновлення на посаді начальника Головного управління Держпродспоживслужби області. Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці адвокат Василя Хомінця Віталій Сідоров. 

Верховний Суд звернув увагу, що виходячи з практики Європейського Суду з прав людини надання правової дискреції органам влади у вигляді необмежених повноважень є несумісним з принципом верховенства права і закон має з достатньою чіткістю визначати межі такої дискреції, наданої компетентним органам та порядок її здійснення, з урахуванням законної мети даного заходу, щоб забезпечити особі належний захист від свавільного втручання, - зазначає адвокат. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео