Дарія Шевченко

Через бойові дії в Україні зменшаться посіви кукурудзи

Експерти прогнозують, що в Україні помітно скоротиться вирощування овочів

Через війну в Україні є ризик зменшення посіву кукурудзи на 4-5 млн гектарів. Це земельні ділянки на окупованих, або нещодавно звільнених територіях, повідомляє Agronews.

Внаслідок війни зміняться не тільки обсяги, а й структура аграрного виробництва. У районах, де відбувалися бойові дії, на 10-15% сільськогосподарських угідь є залишки снарядів та мін. Частина польових доріг також замінована. До того ж урожай озимих в небезпечних регіонах буде меншим через неналежний догляд.

Війна позначилася і на структурі посівів. Чимало аграріїв планують зменшити площі під кукурудзою на користь соняшнику, сої, гречки, інших зернових культур. Загалом посіви кукурудзи можуть скоротитись майже на третину, до 3,8 млн га, адже кукурудза потребує більших капіталовкладень на гектар, порівняно з іншими культурами, – зазначає Роман Слатьон, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Також експерти прогнозують, що в Україні помітно скоротиться вирощування овочів.

Значними є втрати площ під традиційними для українського півдня томатами, цибулею, баклажанами, перцем, горохом, гірчицею та баштанними культурами. В Херсонській області великі сільгоспвиробники практично не сіють овочі в умовах окупації, невизначеності, високих ризиків та неможливості вивозити продукцію на підконтрольну Україні територію, – говорить фахівець.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео