Вимушені переселенці на Тернопільщині можуть отримати правову допомогу безкоштовно     

89ea8b600f9bab5a8a97bbad28516a59_xl

Починаючи з червня 2016 року Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а згодом і бюро правової допомоги як його структурні підрозділи, проводять масштабну інформаційну кампанію, спрямовану на підвищення обізнаності про права внутрішньо переміщених осіб, зокрема щодо права на безоплатну правову допомогу.

Безоплатну первинну правову допомогу можуть отримати абсолютно всі громадяни, не тільки в Тернопільському місцевому центрі, а і в бюро правової допомоги, які знаходяться в кожному районному центрі області. Вона охоплює такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога включає в себе наступні види правових послуг: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

Відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”  категорія громадян з числа внутрішньо переміщених не має права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, однак, такі особи можуть належати до іншої категорії, передбаченої ст. 14 Закону: малозабезпечених (сукупний дохід всіх членів сім'ї є меншим за прожитковий мінімум); інвалідів; дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; біженців; ветеранів війни; учасників АТО; жертв нацистських переслідувань; реабілітованих; обмежено дієздатних, недієздатних, застосування примусової психіатричної допомоги; та інші особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Безоплатна правова допомога надається  в Тернопільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7), Бережанському бюро правової допомоги (м. Бережани, Пл. Ринок,1), Козівському бюро правової допомоги (смт. Козова, вул. Дорошенка, 3), Підволочиському бюро правової допомоги (смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80), Підгаєцькому бюро правової допомоги (м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а), Теребовлянському бюро правової допомоги (м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150).

Вибір читачів за тиждень

Відео